Búranie školy: Aj po dvoch mesiacoch objekt stále stojí takmer v pôvodnom stave

Búranie budovy bývalej základnej školy na sídlisku Adam Trajan v Piešťanoch zatiaľ stále výraznejšie nepokročilo, a to aj napriek tomu, že realizátorská firma si objekt prevzala už 14. februára. Podľa posledných informácií búracie práce zastavila objavená stále funkčná plynová prípojka.

Práce na búraní objektu bývalej základnej školy na sídlisku Adam Trajan stále výraznejšie nepokročili. (Autor: pror)

Keď sme sa naposledy pýtali na stav búracích prác na radnici, boli sme informovaní, že po vyriešení problému s plynovou prípojkou by sa malo s búraním pokračovať. Tak sme sa tam boli po troch týždňoch pozrieť a škola stále stojí takmer v pôvodnom stave a na mieste sa žiadni robotníci nenachádzali.

Chceli sme preto zistiť u kompetentnej pracovníčky radnice, v čom tkvie problém, že sa s búracími prácami stále nezačalo. Nič sme však nezistili, nakoľko na náš telefonát reagovala, že je na dovolenke a informovať nás bude až po jej ukončení.

Búranie školy sa začalo za prítomnosti médií odovzdaním staveniska 14. februára. Realizátorská firma najprv vykonala prípravné práce, školu oplotila, vyviezla z nej komunálny odpad a odstránila okná. Tu sa však práce zastavili, nakoľko v rámci prípravných prác objavili stále funkčnú prípojku plynu, o ktorej existencii pred začatím búrania podľa všetkého celé roky nik netušil.

Mesto sa tak muselo znovu chopiť riešenia problému, nechať vypracovať projektovú dokumentáciu na odpojenie budovy od plynu a poveriť tým externú firmu. Cena týchto prác je vyčíslená na 2500 eur a po ich realizácii môže búranie objektu opäť pokračovať. Či sa však odpojenie školy od plynu už zrealizovalo, sme sa pre dovolenkujúcu pracovníčku nedozvedeli.

Škola bola v tomto objekte otvorená 3. septembra 1990, pred tridsiatimi dvomi rokmi nastúpilo do nej 617 žiakov. Vyučovali sa v 21 triedach v ročníkoch 1. až 4. Pre nízky počet žiakov bola rozhodnutím vtedajšieho Ministerstva školstva SR 8. základná škola vyradená zo siete škôl a školských zariadení s účinnosťou od 30. júna 2004.

Aj napriek viacerým pokusom o sprevádzkovanie budovy sa pre objekt vo vlastníctve Mesta Piešťany nepodarilo nájsť uplatnenie a využitie. Úspešný nebol ani pokus o jeho predaj. Poslanci mestského zastupiteľstva ešte v roku 2014 rozhodli o tom, že ak sa opätovný predaj nepodarí, budú nasledovať búracie práce. Medzitým bola budova dlhé roky terčom vandalizmu, bezdomovcov, požiarov a krádeží. Pre hrajúce deti, ktoré opustený objekt lákal, sa stávala nebezpečná.

Až po 16-ročnom neúspešnom hľadaní efektívneho využitia sa 10. decembra 2020 k objektu bývalej školy poslanci opäť vrátili. Do rozpočtu na rok 2021 zaradili položku určenú na búranie a rekultiváciu miesta, a tým definitívne rozhodli o osude bývalej základnej školy.

V mestskom rozpočte na rok 2022 je na zbúranie objektu a rekultiváciu celého priestoru vyhradených 170-tisíc eur, pričom zbúranie bude stáť 90-tisíc eur a zvyšok finančných prostriedkov zostane na rekultiváciu priestoru. Nadzemná časť objektu sa odstráni, základová doska však zostane zachovaná pre prípad, že by sa mesto rozhodlo na tomto mieste v budúcnosti niečo iné postaviť. Nateraz však objekt nahradí oddychová zóna tvorená mobiliárom a zeleňou.

Kedy to však bude a sídliskový vnútroblok namiesto ohyzdnej budovy nahradí parková zeleň, stále nie je jasné.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland