Bylinkárka radí: Hrach siaty zlepšuje imunitu

  • Bylinkárka radí
  • 18. apríla 2022, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví hrach siaty.

Čaj z hrachu blokuje nádorové bujnenie, lieči zápaly, je vhodný pri vodnatieľke. (Autor: Rasbak )

Hrach siaty (Pisum sativum) je jednoročná rastlina. Je to ťahavá rastlinka s úponkami. Kvety v tvare motýľa sú rôznej farby od bielej, ružovej a fialovej, záleží od odrody. Kvitne od mája do októbra. Plod je struk, ktorý obsahuje semená – hrášky. Dĺžka stonky, ktorá je priama, popínavá, štvorhranná, hladká a málo vetvená, je dva centimetre až dva metre. Listy má protistojné, široko oválne, celookrajové, nepravidelne zubaté, s tupým alebo guľatým zakončením, ktoré sú žltozelenej, šedozelenej alebo tmavozelenej farby.

Hrach bol rozšírený už v mladšej dobe kamennej a bronzovej v malej Ázii. V kuchyni sa používa na prípravu rôznych jedál, varia sa z neho polievky, prívarky, kaše a zavára sa. V minulosti sa často používala jeho kvitnúca vňať na liečenie zdravotných ťažkostí. Zber plodov robím od júna do októbra.

Hrach siaty obsahuje liečivé látky flavonoidy, alantoín, draslík, horčík, síru, fosfor, bielkoviny, vitamíny A, B1, B2, B3, C, karotén, aminokyseliny, škrob, vlákninu, enzýmy a antioxidanty. Dnes sa kvitnúcou vňaťou liečia rôzne druhy rakoviny, blokuje nádorové bujnenie, lieči rôzne zápaly v organizme, používa sa pri vodnatieľke, pri bradaviciach. Aj s kvitnúcou vňaťou mám v praxi veľmi dobré skúsenosti. Zlepšuje krvný obeh, imunitný systém, zásobuje bunky živinami, pomáha zlepšiť kvalitu vlasov a pleti, ťažko sa hojace a hnisavé rany, vredy, fistule. Hrach má protirakovinové, protinádorové, protizápalové, močopudné pôsobenie.

Čaj z hrachu

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate hrachu siateho, 2,5 dl vody

Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dva až trikrát denne užijeme. Užívame 14 dní, urobíme týždeň prestávku a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj blokuje nádorové bujnenie, lieči rôzne zápaly v organizme, je vhodný pri vodnatieľke.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvej nakrájanej kvitnúcej vňate hrachu siateho, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Vňať dáme do 7 dl čistého zaváraninového pohára a zalejeme pálenkou alebo liehom. Dobre uzavrieme a necháme na suchom a teplom mieste odstáť 21 dní. Občas pretrasieme, potom prefiltrujeme a odložíme na tmavé suché miesto. Tinktúru užívame po dobu dvoch týždňov dvakrát denne 20 kvapiek do 1 PL teplej vody. Urobíme prestávku tri týždne a takto viackrát zopakujeme. Tinktúra blokuje nádorové bujnenie, lieči rôzne zápaly v organizme, je vhodná pri vodnatieľke.

Masť

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate hrachu siateho, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme vňať hrachu a 150 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná na mazanie hnisavých rán a vredov na koži, na potieranie fistúl.

Obklad

Potrebujeme: 50 g čerstvej kvitnúcej vňate hrachu siateho, 1 PL slnečnicového oleja

Postup: Vňať zohrejeme na oleji a prikladáme na bradavice či ťažko sa hojace rany a vredy.

Pleťová maska

Potrebujeme: 50 g kvitnúcej vňate hrachu siateho, 4 ČL bieleho jogurtu, mixér, môže byť aj ručný

Postup: Vňať rozmixujeme a zmiešame s jogurtom. Nanesieme na tvár na 20 minút raz týždenne. Potom tvár opláchneme vlažnou vodou. Maska nám zvláčni pokožku, vyhladí vrásky.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund