Žaby sa do vodnej nádrži Striebornica tento rok ponáhľajú

Náhly nástup tepla a vlhko spôsobili, že žaby sa do vodnej nádrže Striebornica v Moravanoch nad Váhom začali húfne hrnúť, hoci v marci bolo ešte poriadne chladno. Ochranári ani tento rok nestihli postaviť zábrany z fólie, chýbajú im dobrovoľníci, a oni nechcú, aby žaby vyčkávali na prenos celý deň zastavené na putovaní k nádrži za bariérou. Umelé prekážky totiž v minulosti chránili ropuchy pred uhynutím pod kolesami áut na ceste pozdĺž rybníka.

Žaby ešte stále migrujú. Ak máte čas, pomôžte im prejsť do Striebornice. (Autor: I.M.O.)

Hlavný ťah prišiel s dažďom, takže migrácia prebieha pomerne rýchlo. Po párení túžiace jedince sa začali presúvať z hôr na liahniská už koncom marca spravidla od popoludnia až k noci. Najviac ich bolo večer. Teplota vzduchu bola ideálna, ručička ukazovala 12 stupňov Celzia. Aby živočíchy, ktoré do vody kladú vajíčka, ľudia aspoň nejako uchránili, každý večer a ráno ich zbierajú po okolí a púšťajú do vody. S výzvou prišli ochranári z občianskeho združenia Kvas 28. marca.

„Priatelia, ako každý rok aj túto jar sa s prírodou zobúdzajú naše obľúbené obojživelníky. Po chladných dňoch prišli teplé a začal sa ťah ropúch a skokanov aj na Striebornici. Vzhľadom na situáciu s pandémiou sme tento rok opäť upustili od stavania zábran. Napriek tomu každý, kto má chuť, môže s prenosmi pomôcť aj teraz,“ uviedli „kvašáci“ na svojom facebookovom profile.

Priložili aj zopár užitočných informácií pre tých, ktorí by sa chceli do záchranárskej akcie ešte zapojiť: „Prenosy prebiehajú neorganizovane a individuálne. Vybavte sa reflexnou vestou, čelovkou alebo baterkou a väčším vedrom. Žaby treba brať z cesty a jej okolia a dať ich za cestu k vode. Ak je ich viac spletených dohromady, skúste ich rozdeliť, inak hrozí ich utopenie. Nájsť ich môžete na cestách okolo celého jazera a aj vyššie smerom na Výtoky, stačí ich prekladať cez cestu, dole zídu aj samy. Ak sa vás zíde v lokalite viac, skúste sa rozdeliť, aby ste nechodili za sebou a vaša práca bola efektívnejšia. Ropuchy sú aktívne za súmraku a na ceste sa objavia približne od siedmej hodiny večer.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard