Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 17. apríla 2022, 14:39

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, džez má svoje tematické obdobia. Tak ako melancholická jeseň je časom festivalov a koncertov, jar je obdobím ankiet a hodnotením uplynulého roka. Celosvetovú scénu prezentovalo udelenie ocenení Grammy, Slovenský rozhlas pozbieral džezové albumy a vyhodnotil ich kvalitu v ankete RadioHeads Award, pravidelnou prestížnou prehliadkou domácej džezovej tvorby je anketa Esprit.


Jano Babič (Autor: red)

Tento rok jubilejne, po desiatykrát rozhodne odborná porota a hlasovanie verejnosti o najlepšom slovenskom džezovom albume za rok 2021. Na posúdenie je nominovaných neuveriteľných dvadsaťtri albumov domácej proveniencie. Vyhlásenie výsledkov sa koná v reprezentačných priestoroch Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave so slávnostným nádychom Medzinárodného dňa džezu 30. apríla pod záštitou UNESCO.

V ankete RadioHeads sme mali ako mesto i ako rádio svoje zastúpenie. Bol som menovaný za člena odbornej poroty a dostalo sa mi tej cti, aby som odovzdal ocenenia víťazom kategórie „džezová hudba“. Táto kategória bola priam nabitá kvalitnými dielami, až došlo v konečnom hodnotení k nezvyčajnej situácii – anketa mala napokon dvoch víťazov! Cenu RadioHeads Award získal František Báleš Ansámbel za album Hviezdoslav Sonety a Lukáš Oravec Quartet za album Movin´ Spirit.

Ocenenia Grammy 2021 sme prezentovali v minulej relácii. Dominoval Chich Corea s dvomi získanými cenami, za najlepšie improvizované sólo a spolu s Eliane Elias získal tiež cenu za najlepší latino-jazz album. Christian McBride nahral najlepší big-band album, najlepší vokálny album vydala Esperanza Spalding, cenu za najlepší inštrumentálny album získala trojica velikánov Ron Carter, Jack DeJohnette a Gonzalo Rubalcaba na albume Skyline.

Aj budúce Podoby džezu predstavia súťažné albumy. Tentoraz uvedieme pokračovanie prezentácie nominovaných albumov Esprit 2021. Pozorne počúvajte, pretože vaše hlasy môžete dať svojmu favoritovi v hlasovaní verejnosti na internetovom portáli jazz.sk, ktoré bude k dispozícii od polovice apríla. Na programe budúcej relácie bude aj nový album Ester Wiesnerovej – Blue Journal, ktorý predstaví autorka s jej medzinárodným projektom v rámci turné 22. mája v Piešťanoch.

Budúce Podoby džezu budú „veľkonočné“ a vlastne celý týždeň prežime v duchu a nálade tohto veľkého a dôležitého sviatku. Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav