„Biblia“ o finančnej gramotnosti oslavuje 25 rokov: Čo z nej platí aj dnes?

  • Knihy
  • 15. apríla 2022, 20:00

Finančná gramotnosť ľudí naberá na význame najmä v krízových obdobiach. Najjednoduchším riešením, ako sa v nej zorientovať, je dobrá kniha. Medzi jednu z najlepších patrí kniha „Bohatý otec, chudobný otec”, ktorá sa za 25 rokov od svojho napísania stala doslova kultom. Čo z nej platí aj dnes? Povieme si o tom v našom článku.

Prečo je finančná gramotnosť dôležitá?

Efektívne narábanie s finančnými prostriedkami je alfou a omegou vyrovnaného domáceho rozpočtu a osobných financií. Vzdelávanie na školách je však v kontexte správneho narábania s finančnými prostriedkami na Slovensku dlhodobo pod priemerom.

Podľa informácií NBS sa finančná gramotnosť seniorov v kategórii 60+ s pribúdajúcim vekom rapídne zhoršuje. 

Čo vlastne finančná gramotnosť znamená? Podľa mnohých odborníkov stojí na štyroch základných pilieroch:

● Treba sa vyznať vo svojich príjmoch a výdavkoch – napríklad pomocou šikovnej apky.

● Treba mať úspory – čím viac, tým lepšie. Vo všeobecnosti sa ale odporúča aspoň 3 až 6 mesačných platov. 

● Vyvarovať sa dlhovej špirále – plátať dieru v rodinnom rozpočte ďalšou pôžičkou nie je rozhodne dobrý nápad. 

● Investovanie – ide o najlepší spôsob, ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou. Môžete investovať napríklad do amerického indexu SP500. Možností je ale omnoho viac (nehnuteľnosti, akcie, drahé kovy, komodity…). 

Ktorá kniha o finančnej gramotnosti je najlepšia? Už 25 rokov je v tomto smere za „bibliu“ považované knižné dielo„Bohatý otec, chudobný otec“. Platia ale myšlienky a rady v nej obsiahnuté ešte aj po toľkých rokoch? Musíme potvrdiť, že áno. Aké je teda jej posolstvo?

Dobrá správa pre všetkých

Podľa autorov (Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter) je dobrou správou skutočnosť, že bohatým sa môže stať každý človek. Bohatstvo však nikomu samo od seba do lona nespadne. To prvé, čo treba urobiť, je zmeniť prístup k financiám. 

„Bohatý otec, chudobný otec“ prináša zaujímavú myšlienku o tom, že ohľadom financií premýšľajú inak chudobní ľudia, inak stredná vrstva a inak bohatí. Autori tu názorne vysvetľujú, aký je rozdiel medzi aktívami pasívami, a tiež, aké je dôležité zakomponovať tému finančnej gramotnosti na základné školy v rámci učebných osnov. 

Prečo nie sú všetci bohatí?

Zdroje na našej planéte sú obmedzené, rovnako ako aj finančné možnosti, ktoré z nich plynú. Prečo si ale niekto dokáže ukrojiť z koláča bohatstva viac a niekto zas menej? Najväčším problémom je podľa autorov nevzdelanosť v oblasti financií a investovania, čo spájajú s nevhodným a neefektívnym spôsobom finančného myslenia. 

Práve to stojí za dôvodmi, prečo sa veľa ťažko pracujúcich ľudí nikdy nestane bohatými. Aj napriek svojmu stabilnému zamestnaniu majú po celý svoj život finančné problémy. Tradičná poučka „študuj, aby si si našiel dobré zamestnanie“, ktorá platila v minulosti (bežný pasívny prístup), dnes už neplatí. Je dôležité si to uvedomiť.

Ako začať bohatnúť?

Autori majú na túto otázku jednoznačnú odpoveď – zvoliť si aktívny prístup k financiám, ktorý je reprezentovaný najmä hľadaním vhodných príležitostí a ich následným využívaním. Platí tu mnohými investormi opakované – „ak chceš niečo získať, musíš sa naučiť prijímať aj riziká“

Najvhodnejšie aktíva predstavujú:

● vlastný biznis (ktorý za vás riadia iní ľudia),

● nehnuteľnosti (ktoré produkujú príjem),

● akcie,

● investičné fondy,

● dlhopisy,

● čokoľvek, čo vytvára príjem a je možné výhodne predať (komodity, drahé kovy, kryptomeny…).

To najdôležitejšie, čo sa týka aktív, je nechať si financie v tomto stave čo možno najdlhšie. Financie v aktívach totiž pre vás pracujú 24 hodín denne a môžu tak pracovať ešte aj pre vaše deti.

Pamätajte, že najväčší rozdiel medzi bohatými a chudobnými je ten, že chudobní si kupujú luxus ako prvé, a to prostredníctvom pôžičky a dlžoby. Bohatí ale peniaze najskôr investujú, zarobia a až potom si kupujú luxusné statky. 

TIP

Ak plánujete vlastný biznis alebo potrebujete renovovať nehnuteľnosť pred jej prenajímaním, riešením môže byť aj rýchla pôžička. Nezabudnite si ale jednotlivé ponuky porovnať online, napríklad na portáli Hyperfinancie.sk

Schopnosť predávať

Ide o najdôležitejšiu vlastnosť bohatých. Pokiaľ nedokážetepredávať, s bohatstvom sa môžete rozlúčiť. Predávanie je podľa autorov podstatné aj v takých odvetviach ľudskej činnosti, kde by ste to nečakali, napríklad, ak by ste sa chceli stať úspešným spisovateľom

Autori totiž vo svojej knihe tvrdia: „…existuje dôvod, prečo sa na obale kníh udáva najpredávanejší a nie najlepší autor“.

Prekonať strach a chopiť sa príležitosti

Aj v tomto smere sa tvrdenia autorov zhodujú so súčasnosťou. Podľa nich na ceste k bohatstvu treba prekonať strach zo zlyhania a svoju lenivosť niečo so sebou robiť. Okrem toho nad každou vecou treba vždy premýšľať ako nad možnosťou zárobku.

Pamätajte ale na už zmienené pravidlo – investor musí vždy počítať s rizikom straty. Avšak aj keď ju zažije, netreba sa vzdávať. Kolobeh točenia peňazí je totiž cyklický. Raz sme dole, raz zase hore. Ak ale človek vytrvá a nevzdá sa hneď po prvom neúspechu, výnos sa skôr či neskôr dostaví.

Záver

Okrem vzdelávania na školách je ohľadom finančnej gramotnosti dôležité aj samostatné vzdelávanie. Práve nedávno oslávila svoju štvrťročnicu kultová kniha o finančnej gramotnosti „Bohatý otec, chudobný otec“. Jej posolstvo je platné ešte aj dnes.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín