Tanečná Partia uviedla výnimočné osobnosti folklóru

Dom umenia Piešťany ožil folklórom. V sobotu 9. apríla sa na jeho pódiu predstavili umelci z tanečnej skupiny Partia s predstavením Chýr letel krajom. Folkloristi divákom priblížili šesť osobností z dedinského prostredia, o ktorých chýr zaletel aj za hranice ich kraja.

Folkloristi na doskách Domu umenia predviedli tance zo Spiša, Oravy či Zemplína. (Autor: am)

Folkloristi predstavili slovenské osobnosti, znamenitých tanečníkov, muzikantov, spevákov a výnimočných ľudí. Ako uvádzajú, výnimočné boli ich gestá, pohyby rúk a nôh, niekedy mimovoľné, inokedy zámerné, no vždy vychádzajúce zvnútra. Tanečníci v zložení Linda Luptáková, Alexandra Matáková, Martin Topoľovský, Libuša Bachratá, Maroš Čižmárik, Peter Vajda, Ivana Topoľovská, Mariana Lincke a Alfréd Lincke v Dome umenia predviedli choreografiu Vladimíra Michalka.

V rámci programu ako prvú predstavili Margitu Nosáľovú z Očovej, tanečnicu, ktorá tanec milovala. Druhou osobnosťou bol Juraj Šaffa z Dlhého Klčova. Ten sa na základe rozhlasovej výzvy v roku 1965 prihlásil do celoštátnej súťaže sólistov tanečníkov na festival do Východnej, kde aj s partnerkou získali prvú cenu. Po jeho vystúpení vo Východnej prichádzali do Dlhého Klčova ďalšie pozvania na vystúpenia a Šaffa neodmietol ani jedno.

Treťou celebritou bol Viliam Grega zo Spišských Vlachov. Ten k hre na heligónke pridal aj tanec do šaflíka, ktorým sa preslávil aj so svojou ženou Justínkou Gregovou. Postupne, ako im dorástli synovia, ktorí tiež javili záujem o folklórne piesne, tanec a muziku, vznikla ľudová hudba rodiny Gregovcov. Štvrtým umelcom, na ktorého tanečníci spomínali, bol Štefan Horniačik z Priepasného. Ten najradšej tancoval na zábavách vo vydupaných kolách. Mladí oplotili kolo, pozapichovali bukové haluze a zábavy boli od druhej popoludní do siedmej večer.

Ján Hamata zo Suchej Hory o goralskom tanci vravieval ako o hravom súboji orla s lastovičkou, kde sa tanečnica vznáša a muž-nápadník útočí. S tancom neprestal i napriek svojej chorobe. Tá ho však v mladom veku skolila. Poslednou osobnosťou bola Anna Rusnáková z Oravskej Polhory. Keď spievala, každý ostal očarený. Rusnáková sa rada smiala a  spievala veľa, preto ju veselosť neopúšťala ani v ťažkých chvíľach.

Tanečníci ku každej časti uviedli aj typické prvky kroja z oblasti, odkiaľ osobnosť pochádzala. Nechýbalo sprievodné slovo, ktoré týchto výnimočných ľudí uviedlo, a folkloristi predviedli pripravené choreografie. Po každej časti nasledoval potlesk publika.

Skončením predstavenia sa však folklórny večer len začal. Tanečníci sa presunuli do ŽiWellu v Kursalone, kde sa uskutočnil takzvaný tanečný dom. Lektori účastníkov učili tance z Priepasného, Dlhého Klčova, Fintíc a Bystrian, nechýbali omastené chleby, uvítacia pálenka, tombola a skvelá zábavu pri ľudovej hudbe.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard