Tradície sú späť: Morenu upálili na Kolonádovom moste

Tradície sú späť. Folklórny súbor Žito po covidovej prestávke opäť vyháňal z mesta choroby a zimu tým, že pálil Morenu. V nedeľu 10. apríla na Námestí slobody v Piešťanoch ju dievčatá za spevu a tanca zhotovili, odniesli na Kolonádový most, tam ju upálili a hodili do Váhu. Vítanie jari sa uskutočnilo opäť na Námestí slobody.

(Autor: am)

Tento rok bolo Morenu treba vyniesť ešte väčšmi ako kedykoľvek predtým. Je totiž symbolom zimy a chorôb – a oboch sa už mnohí chcú čím skôr zbaviť. Bolo to zrejmé aj v nedeľu, keď sa na Námestí slobody stretli desiatky ľudí, ktorí si predstavenie Folklórneho súboru Žito, ich ľudovej hudby a Detského folklórneho súboru Klások prišli pozrieť. Ľudí prišlo toľko, že ak ktosi dorazil chvíľu po začiatku, videl už len zozadu od fontány. Návštevníkov neodradilo ani chladné a veterné počasie, ktorému pár hodín pred podujatím predchádzal dážď.

Na námestí najskôr dievčatá Morenu vytvorili z lát, slamy, starej plachty, namaľovali jej oči a tvár. Zatancovali si s ňou a následne začali zisťovať, ktorá dievčina sa bude toho roku vydávať, pretože pravidlom v minulosti bývalo, že Morena sa obliekala do šiat, ktoré práve vtedy mala na sebe dievčina chystajúca sa na vydaj. Keď jednu z folkloristiek našli, vzali jej vlnený kus odevu a previazali ňou Morenu.

Podľa povier nemôže mať Morena vlasy, pretože v minulosti sa verilo, že ak by ich mala, zima by neodišla. Dievčatá jej preto ručník uviazali cez hlavu a dozdobili ju na „rukách“ červenými stužkami, aby bola pekná.

Potom sa vydali spolu so sprievodom desiatok nadšených divákov na Kolonádový most. Počas celej trasy folkloristom nechýbali úsmevy na perách, okoloidúci si sprievod fotili, ľudia spievali ľudové pesničky. Na moste si dámy zo Žita s Morenou ešte poslednýkrát zatancovali, odstrojili ju, nad zábradlím zapálili a hodili do Váhu. Všetko pritom pozorovali diváci, ktorí zábradlie Kolonádového mosta dokonale obkolesili.

V časoch našich starých otcov a mám to bývalo tak, že po upálení Moreny sa dievčatá vybrali dole dedinou s jednou zapučanou zelenou halúzkou, na konci ju ozdobili stuhami a vajíčkami, pretože to symbolizovalo blížiacu sa Veľkú noc. Potom ju odovzdali gazdovi alebo richtárovi na znak úcty tomuto človeku. Ten ju nechal pred svojím domom stáť celú jar.

V nedeľu 10. apríla sa však vrátili na Námestie slobody. Zatancovali si tam, zaspievali, rozdali „letečko“ návštevníkom a za celé predstavene si na záver vyslúžili nadšený potlesk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard