Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je streda 13. apríla. Tento deň je Dňom nespravodlivo stíhaných. Meniny má Aleš.

Foto: am

Mužské meno Aleš je českou domácou podobou Alexej, ktoré je gréckeho pôvodu a znamená „obranca“. Nositeľov tohto ojedinelého a skôr na území Čiech zaužívaného mena oslovujeme Alino, Ali. Alešovia sú činní a priemerne emotívni muži. Ak treba, vedia vyvinúť úsilie, ale vedia sa tiež tváriť ako mŕtvi, tak ako orgován, ich rastlinný totem, ktorý očakáva jar. Sú jemne spoločenskí a pozorní k návrhom. Niekedy očakávajú nemožné, a tak im skutočnosť uniká.
Ich inteligencia sa zakladá na fígľoch. Majú spoľahlivú a najmä intenzívnu pamäť a chvíľami sú až nebezpečne zvedaví, čo ich núti priveľmi sa zahĺbiť do mnohých bojov a podujatí, pri ktorých vedia šikovne kľučkovať. Ich životaschopnosť je dobrá, ale predsa sa stáva, že prejavujú isté obavy o svoje zdravie. Sú ustarostení. Mali by sa vystríhať duševnej prepracovanosti a vyhýbať sa veľkému množstvu cukru a mäsa. Ovplyvňuje ich planéta Mars. Ich šťastné farby sú ružová a červená. Ochranné rastliny cesnak, chmeľ, horčica, ochranné kamene chalcedón a karneol.

Známe osobnosti s menom Aleš: 

Aleš Votava (1962 – 2001) – slovenský filmový a divadelný architekt,

Aleš Jenis – sólista Opery SND.

V psom kalendári oslavuje meniny Sára. 

Hudobný kalendár

1883 – narodil sa Alexander Vasilievič Alexandrov (Plachino, Riazaňská oblasť – juhovýchodne od Moskvy). Bol zakladateľom známeho Súboru piesní a tancov Sovietskej armády, ktorý dostal po ňom aj meno Alexandrovov súbor alebo Alexandrovci. Pôvodne výhradne mužské zoskupenie začínalo v roku 1928 ako 12-členný súbor, ktorý tvorilo osem spevákov, dvaja tanečníci, harmonikár a recitátor. Premiérové vystúpenie mali 12. októbra 1928. Dnes má súbor 120 členov, medzi ktorých patrí 40 spevákov, hudobníci, tanečníci a v súčasnosti aj 14-členná ženská tanečná zložka. Alexander V. Alexandrov zomrel 8. júla 1946 v Berlíne počas povojnového turné súboru.
1944 – narodil sa Brian Pendleton (Wolverhampton, UK), rytmický gitarista skupiny Pretty Things. Táto formácia vznikla v Londýne v roku 1963, založili ju spevák Phil May a gitarista Dick Taylor. Pretty Things začali svoju dráhu vystúpením v známej televíznej show Ready, Steady, Go!. V októbri 1964 mali v hitparáde prvú pieseň Don’t Bring Me Down. V marci 1965 vydali prvú LP platňu Pretty Things. Úspešnou z nej bola pieseň Honey I Need, ktorá vyšla na singli a bodovala v hitparáde. Rozišli sa v júni 1971, po troch mesiacoch však pokračovali ďalej. Definitívne sa rozišli v júni 1976. Výsledkom ich muzikantskej dráhy je osem vydaných albumov, v singlovej hitparáde mali štyri piesne. Brian Pendleton zomrel 16. mája 2001 vo veku 57 rokov v anglickom Maidstone.
1944 – narodil sa Jack Casady (rodený John William Casady, Washington D.C.), gitarista skupiny Jefferson Airplane. Túto rockovú, v začiatkoch folkrockovú formáciu založil v San Franciscu v lete roku 1965 Marty Balin. Vo februári 1966 im vychádza prvý singel It’s No Secret, v septembri 1966 aj prvý album Jefferson Airplane Takes Off. Hrali na prvom zhromaždení hippies, ktoré sa pod názvom Human Be-In konalo 14. januára 1967 v Golden Gate Park v San Franciscu. Úspech im priniesla LP platňa Surrealistic Pillow, ktorá vyšla vo februári 1967 a v rebríčku sa dostala na tretie miesto. V máji 1967 mali v hitparáde prvú úspešnú skladbu Somebody To Love. Rozišli sa v roku 1973, vydali sedem štúdiových albumov, úspešným  bol Crown Of Creation, vydaný v septembri 1968. Na základoch tejto skupiny vznikla potom v marci 1974 nová formácia  s názvom Jefferson Starship. Po odchode z kapely v roku 1972 účinkoval v skupinách Hot Tuna, SVT and The Yanks, Dream Factor a Moonalice.
1951 – narodil sa Peabo Bryson (Greenville, South Carolina, USA), rhythm & bluesový spevák. Na hudobnej scéne je od roku 1976, kedy vydal debutový album Peabo. Známy je viacerými duetami s americkými speváčkami. V septembri 1983 nahral duet Tonight, I Celebrate My Love s Robertou Flack. Za skladbu Beauty & The Beast, ktorú nahral so Celine Dion, získali za rok 1992 cenu Grammy. V singlovej TOP 40 hitparáde mal päť skladieb, najúspešnejšou z nich bola A Whole New World, duet s Reginou Belle, ktorý sa v marci 1993 dostal na prvé miesto. Na svojom konte má viac ako dve desiatky albumov a kompilácií.
1954 – narodil sa Noller Olsen (rodený Niels Olsen), mladší z dvojice bratov pop-rockového dua The Olsen Brothers. Spolu so starším bratom Jorgenom (1950) založili prvú skupinu The Kids už v roku 1965. Obaja participovali v marci 1971 v Kodani na muzikáli Hair, ktorého verzia a obsadenie bolo uvádzané v Dánsku, Nórsku a Švédsku. Prvý album s názvom Olsen vydali v roku 1972, na svojom konte dnes majú 18 albumov a kompilácií, ten najnovší Brothers To Brothers vydali v roku 2013. Ich najznámejšími pesničkami boli Angelina (1972), Julie (1977), San Francisco (1978), Dans Dans Dans (1979), Marie, Marie (1982) a Neon Madonna (1985). Reprezentovali Dánsko na 45. ročníku Veľkej ceny Eurovízie, ktorej finále bolo 13. mája 2000 v Štokholme. Olsen Brothers vyhrali s piesňou Fly On The Wings Of Love. Z večera do rána sa stala hitom a za jediný deň sa v Dánsku predalo s touto skladbou viac ako 100-tisíc singlov.

1954 – narodil sa Jimmy Destri (Brooklyn, New York City), exklávesák skupiny Blondie, odišiel v roku 2003. Táto punk-rocková formácia vznikla v auguste 1974 v New Yorku, jej lídrami boli gitarista Chris Stein a speváčka Debbie Harry. Trvalo im štyri roky, kým sa presadili na hudobnej scéne. Prvou úspešnou skladbou bola Denis, ktorá však bodovala iba v anglickom rebríčku. V domácej hitparáde sa presadili s piesňou Heart Of Glass v marci 1979, ktorá sa dostala na prvé miesto. Už predtým, v septembri 1978 vydali úspešný album Parallel Lines. Rozišli sa v roku 1982, keď sa Debbie Harry vydala na sólovú dráhu. V roku 1998 sa opäť dali dohromady, rok nato vydali album No Exit a hitparádu viedla ich skladba Maria. Na svojom konte majú desať štúdiových albumov, ten desiaty Ghosts Of Download / Blondie 4(0) Ever vyšiel v máji 2014. K diskografii partia aj štyri live a viac ako desiatka kompilačných albumov. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mali osem skladieb, štyri z nich sa dostali na prvé miesto, Heart Of Glass v apríli 1979, Call Me v apríli 1990, The Tight Is High v januári 1981 a Rapture v marci 1981. Veľmi úspešní boli v Anglicku, v TOP 40 hitparáde bodovalo dvadsať ich skladieb.
1962 – narodil sa Hillel Slovak (Haifa, Izrael), exgitarista skupiny Red Hot Chilli Peppers. Keď mal štyri roky, rodina sa presťahovala do Spojených štátov. Alternatívna rocková formácia RHCHP vznikla v Los Angeles v roku 1983. V auguste 1984 vydali prvý album s názvom Red Hot Chilli Peppers. Slovak nahral so skupinou aj ďalšie dva albumy Freaky Styley v auguste 1985 a The Uplift Mofo Party Plan v septembri 1987. Zomrel mladý, 25. júna 1988 vo veku 26 rokov na následky predávkovania drogami.
1974 – narodila sa Marta Jandová, vydatá Marta Verner, speváčka. Jej otcom je Petr Janda, líder legendárnej skupiny Olympic. Vyštudovala ekonomickú školu so zameraním na jazyky. Keď sa zoznámila s gitaristom rockovej skupiny Die Happy Thorstenem Mewesem, rozhodla sa odcestovať do Nemecka. Die Happy v 90. rokoch fungovali ako garážová kapela a Marta sa stala speváčkou kapely. S ňou má na konte viac ako tisíc koncertov. Do Česka sa vrátila v roku 2009, keď prijala úlohu v muzikáli Mona Lisa a miesto porotkyne v Česko Slovenskej SuperStar. Hrala v muzikáloch Barón Prášil, Ať žije rokenrol, Kat mydlář či Bedári.
1975 – narodil sa Lou Bega (rodený David Lubega, Mníchov, Nemecko), latino spevák a skladateľ. Keď mal šesť, presťahoval sa s matkou do Talianska. Potom žil skoro dva roky na Miami, dnes žije v Berlíne. S hudbou začínal ako rapper, mal 16 rokov, keď založil s dvoma kamarátmi hip-hopovú skupinu. V júli 1999, už na sólovej dráhe  vydal debutový album A Little Bit Of Mambo. Z tohto albumu je známa pesnička Mambo No.5, ktorá viedla viaceré európske hitparády. Bola to cover verzia inštrumentálnej skladby z roku 1949, ktorú nahral orchester kubánskeho speváka a skladateľa Pereza Prada. Na svojom konte má dnes Bega päť albumov. Druhý Ladies and Gentlemen nahral v máji 2001, z neho je hit Just A Gigolo. V máji 2005 vydal tretí štúdiový album Lounatic, v máji 2010 štvrtý s názvom Free Again a v júni 2013 piaty s názvom A Little Bit Of 80’s.

1981 – zomrel spevák Jiří Schelinger (6. marca 1951, Bousov). Jeho sľubnú spevácku kariéru ukončila tragédia, keď zomrel 13. apríla 1981 v Bratislave. Z oslavy po vydarenom koncerte išla partia po starom moste cez Dunaj a skúšali svoje schopnosti chôdzou po zábradlí. Jiří Schelinger pri tomto výkone spadol do vody. Jeho telo našli v Dunaji až po troch týždňoch. V ten osudný deň mal iba mesiac po 30. narodeninách. Niektoré okolnosti tejto tragickej nehody ostávajú dodnes neobjasnené.

Podujatia

DOM UMENIA

St. 13. 4. o 18.00 h

FILM

SRDCE NA DLANI                 

Láske na veku, ani mieste nezáleží. Nikdy nevieme, kedy a kde nás stretne. Láska prináša do životov našich hrdinov nádej a krásu, ale aj komplikácie a prekážky…

Scenár a réžia: Martin Horský

Hrajú: Vladimír Polívka, Eliška Balzerová, Matouš Ruml, Jana Pidrmanová, Boleslav Polívka, Kristína Svarinská, Veronika Khek Kubařová, Jenda Čadil, Petr Vaněk…

Komédia, ČR-2022, originálna verzia, 95 min., MP

Vstupné: 5 €


4.-30. 4.

Galéria

POCTA GRAFICKÝM TECHNIKÁM

Medzinárodná putovná výstava

Autorky projektu: Zora Petrášová (SR) a Chris Verheyen (Belgicko)


4.-30. 4.

Výstavná sieň

NO MUSE IS GOOD MUSE

Žiadna múza nie je dobrá múza

Gabriela Straková

Výtvarníčka je absolventkou Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera Piešťany.


do 30. 4.

Mini galéria

SÚBORNÁ VÝSTAVA VÝTVARNÉHO UMENIA


do 30. 4.

Veľká sála

LÚČNICA – KRÁSA V POHYBE

Viliam Ziman – obrazy


Stála expozícia

Foyer, 2.poschodie

Akademický maliar Jozef Bubák

SYMFÓNIA O ČLOVEKU – maľba


Výstavy sú otvorené:

pondelok – piatok: 14.00 – 17.00 h

sobota: 14.00 – 18.00 h nedeľa: zatvorené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár