Slávu Tesly približuje výstava

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 12. apríla 2022, 12:02

V týchto dňoch sa v Elektrárni Piešťany nachádza ojedinelá výstava pri príležitosti 60. výročia vzniku podniku Tesla Piešťany. Jej autori zhrnuli históriu niekdajšej elektropýchy Slovenska do pätnástich panelov, ktoré technicky zdatným návštevníkom ilustrujú výrobu elektrónok, polovodičov, čipov, licenčnú technológiu výroby NMOS i CMOS integrovaných obvodov, ale aj puzdrenie čipov integrovaných obvodov.

Výstava v Elektrárni je venovaná 60. výročiu vzniku podniku Tesla Piešťany. (Autor: archív Zlatice Vojtkovej)

Je tu i panel venovaný fotolitografii vo výrobe čipov integrovaných obvodov, ale svoje informačné postery tu majú aj „nástupnícke“ spoločnosti SEI a ON Semiconductor. Okrem panelov je tu možné uvidieť historické piešťanské elektrónky či integrované obvody. Výstava je sprístupnená verejnosti do 14. apríla.

Iniciátor projektu inžinier Milan Gábik, bývalý riaditeľ Tesly, si k spolupráci povolal ďalších renomovaných odborníkov, inžinierov – Milana Mancela, Jozefa Jakubovie, Juraja Zafku, Petra Beluského, Antona Halamu a už legendárneho tesláckeho fotografa Mariána Brezovana, aby vytvorili dielo, ktorým dali poctu piešťanskému elektrotechnickému priemyslu. Zároveň vyzývajú každého, kto má akékoľvek historické materiály či artefakty, predmety, spomienky, ktoré sa spájajú s históriou koncernového podniku, aby ich kontaktovali.

V Piešťanoch sa výroba elektrónok začala v 60. rokoch minulého storočia. Tesláci vo svojom podniku, ktorý začali budovať v roku 1964 na poliach smerom na Vrbové, úspešne zvládli vývoj a výrobu nových typov polovodičových diód a tranzistorov pre rádioprijímače, televízory, výpočtovú techniku, ako aj pre iné priemyselné aplikácie. V druhej polovici 70. a 80. rokov smerovali rozvoj najväčšieho piešťanského podniku, ktorý mal prívlastok koncernový, mimo diskrétnych prvkov hlavne na výrobu MOS integrovaných obvodov. Na pôde Tesly vznikol aj prvý stolový mikropočítač PMD 85 a prvá československá CCD kamera.

Pracovisko hrotového testovania čipov na 150 mm kremíkových doskách.

Mimochodom, viete o tom, že prvý experimentálny integrovaný obvod MOS (Metal Oxyd Semiconductor) na Slovensku – RS preklápací obvod s jedenástimi tranzistormi – vyrobili v Tesle Piešťany? Písal sa rok 1973. Tesla vtedy, potom, ba aj predtým úzko spolupracovala so Slovenskou akadémiou vied. Tesláci a akademici doslova „makali“, ale aj trávili spoločné chvíle na obedoch či fajčiarskych a kávičkárskych pauzičkách. Išlo o symbolické profesionálne puto na celý život: spojenie mozgov aj sŕdc.

Výskumníci, vedci, konštruktéri, vývojári, analytici, technológovia, rozmanití úzko aj široko špecializovaní odborníci, programátori, optici, ale aj nástrojári, operátori výroby, vodiči, školitelia, bezpečnostní technici, robotníci, chemici, ekonómovia, právnici, kuchári, bufetárky, upratovačky, plánovači, majstri výroby aj svojho remesla, ľudia z Piešťan a širokého okolia prichádzali denne do Tesly. V časoch jej najväčšej slávy ich tam bolo zamestnaných okolo štyritisíc. Striedali sa v troch 8,5-hodinových zmenách. Kuchári varili denne obedy pre 1000 až 1200 stravníkov, to už mali za sebou podávanie desiatových polievok a čakali ich večere.

Na výstave je pätnásť panelov, na tvorbe sa podieľal aj Anton Halama.

Treba podotknúť, že v tom čase sa k Tesle viazali aj iné povolania. Vďaka nej mali prácu učiteľky závodných materských škôl, na elektropriemysel bola naviazaná aj priemyslovka a učňovské stredisko, vodiči autobusov denne dovážali k fabrike štyritisíc ľudí. Pre plynulú dopravu inicioval riaditeľ Peter Pfliegel stavbu nadjazdu nad železnicu, aby ľudia nemeškali do práce.

Tesla mala svoj časopis, rekreačné strediská, budovala stovky bytov pre rodiny, ktoré boli zdarma, tiež postavila „slobodárku“ či „malometrážku“, mala svoju saunu i maséra, podporovala talentovaných športovcov, budovala im športoviská, tiež podporovala turistov, školy, krúžkovú činnosť. Deti zamestnancov mali možnosť navštevovať letné tábory v trvaní troch týždňov, zamestnanci chodili na rekreácie i kúpeľné pobyty. Novomanželia mali možnosť využiť zdarma jedáleň ako svadobnú sálu na tancovanie. Tú využívali aj na iné spoločenské či kultúrne podujatia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek