Tibor Macko po štvrťstoročí už nebude prvým mužom slovenského tenisu

Po 24 rokoch má Slovenský tenisový zväz (STZ) nového prezidenta, Tibora Macka na tomto poste nahradil Miloslav Mečíř starší. Pre 57-ročnému olympijskému šampiónovi v dvojhre mužov z kórejského Soulu 1988 vyjadril podporu doterajší zväzový šéf Macko, ktorý pôvodne ohlásil kandidatúru, no vo štvrtok ju stiahol a priklonil sa na stranu Mečířa.

Tibor Macko bol dlhé roky prezidentom Slovenského tenisového zväzu. © STZ

RNDr. Tibor Macko, od roku 1998 prezident STZ, celý život aktívne pôsobí v tenise. Bývalý hráč, neskôr vynikajúci mládežnícky tréner a funkcionár na federálnej úrovni v Československu, zanechal výraznú pečať v slovenskom tenise. Po rozdelení federácie bola jeho prítomnosť v samostatnom slovenskom tenise neodmysliteľná. V apríli 2022, po takmer štvrťstoročí, končí vo funkcii prezidenta Slovenského tenisového zväzu.

Macko je bezkonkurenčne najlepším znalcom tenisového hnutia, pomerov a aj ľudí v slovenskom tenise. Bol, aj je, rešpektovaný v športe na všetkých úrovniach. Najmä vďaka tomu, že po hráčskej kariére, vysokoškolskom štúdiu a pedagogickej práci sa naplno oddal trénerskej a funkcionárskej činnosti. Zdobí ho obdivuhodná pamäť, schopnosť komunikácie, perfektná znalosť športovo-technickej problematiky v tenise, ale aj histórie tenisu vo svete a u nás. Ale aj vzťah k mládežníckemu tenisu a invencia, ktorej výsledkom je okrem iného aj vznik populárnej tímovej súťaže detí do 10 rokov Detský DC a FC v roku 2005.

Meno Tibora Macka je celoživotne zviazané s piešťanským tenisom. Jeho trénerský rukopis nieslo niekoľko generácií hráčov TK Kúpele Piešťany. Najvýraznejšie sa z nich v posledných rokoch medzi profesionálmi presadili semifinalistka Wimbledonu Magdaléna Rybáriková a niekdajší 44. hráč sveta Lukáš Lacko.

Tibor Macko stál na čele slovenského tenisu posledné štvrťstoročie. Ale už v roku 1994 patril medzi popredných činovníkov, ktorí stavali základy samostatného účinkovania slovenskej reprezentácie v najuznávanejších tímových súťažiach Davisovom pohári a Pohári federácie. Medzi mládežníckymi úspechmi v roku 1994 vyčnieval aj Mackovou zásluhou titul Martiny Nedelkovej, juniorskej majsterky sveta vo štvorhre. Ďalším hráčom Piešťan s titulom majstra Európy vo štvorhre do 16 rokov bol v roku 1996 Miloslav Grolmus. Tibor Macko od roku 1998 paralelne s prácou prezidenta STZ naďalej pôsobil aj v TK Kúpele Piešťany. Aj vďaka tomu patrí u nás medzi najlepších znalcov klubového tenisu. Pozná jeho problémy a potreby v mestách i na slovenskom vidieku.

Zdroj: STZ

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav