Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 10. apríla 2022, 16:50

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, stretol som priateľa, rozprával mi takýto príbeh: „Stál som pri mieste pomoci pre Ukrajinu. Zastalo auto s ukrajinskou značkou a vystúpila z neho žena, vzadu sedeli dve deti. Matka odišla k dievčatám, zaisťujúcim informácie i výdaj vecí pre prichádzajúcich v núdzi. Medzitým vyšli z auta dve dievčatká, vo veku tak osem a štyri roky. Matka sa k nim vrátila a pritúlila si ich k sebe. Nepočul som, ale o niečom deťom intenzívne hovorila. Vo mne prevážilo nutkanie prihovoriť sa im. Dal som dokopy pozostatok znalostí z ruštiny a spýtal som sa, či majú všetko, čo potrebujú. ‚Áno, áno, máme všetko, majú nám prísť povedať, kde môžeme spať.‘

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Ja som sem predsa prišiel pomôcť, tak som sa spýtal, či by som im nemohol ponúknuť bývanie u nás. Vymenili si pár slov a matka mi povedala, že by bolo treba to ohlásiť tej službe. Išiel som oznámiť, že tejto rodine by som chcel pomôcť. Dal som svoje údaje a povedal som matke, aby ma nasledovali. Mám väčší byt a jedna izba je voľná, keďže dcéra je dlhodobo v zahraničí. Zaparkovali sme pred domom a začali vynášať veci z auta. Kufor, kufor, taška, ruksak, veľká taška.

‚Dovolíte? To vezmem ja,‘ predbehol som matku. Chcel som tašku zdvihnúť, ale tá bola asi z olova. Pýtam sa s úsmevom – a tu čo veziete? ‚Knižky,‘ znela odpoveď. Utekať pred bombami, zobrať to najnutnejšie k životu, sadnúť do auta a zachrániť život sebe a svojim deťom – a pritom zobrať tašku s knihami? Večer som sa spýtal – aké sú to knihy? ‚Naše, ukrajinské, to je to, čo nám ostalo z domova.‘ Večer som išiel okolo dverí izby, v ktorej sa zložili, a počul som matkin príjemne melodický hlas. Čítala Olinke príbeh na dobrú noc. Dnes už bývajú v prenajatom byte a mama pracuje. Bolo mi smutno, keď odchádzali, ale určite sa chcem s nimi ešte stretnúť.“

Anketa Esprit o najlepší slovenský džezový album 2021 má už nominácie a termín. Slávnostné odovzdávanie cien a vyhlásenie výsledkov hlasovania sa koná 30. apríla v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Rádio Piešťany je hlavný mediálny partner tohto už desiateho ročníka prestížnej ankety a Podoby džezu predstavia v budúcich vydaniach nominované albumy, o ktorých bude rozhodovať odborná porota i poslucháčska verejnosť. Džezová scéna sa prebúdza do aktívnej jari, o koncertoch a podujatiach vás budeme informovať.

Podoby džezu vysielame vždy v nedeľu o 20. hodine a ich reprízu v stredu o 20:00 na frekvencii 90,2 MHz a na našom live-streame na www.radiopiestany.sk. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín