Poľovníci žiadajú, aby ľudia dopriali pokoj práve narodeným mláďatám

  • Príroda
  • 9. apríla 2022, 00:02

Slovenská poľovnícka komora žiada návštevníkov prírody, aby dopriali pokoj a bezpečie práve narodeným mláďatám voľne žijúcej zveri. Hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák podotkol, že v posledných dvoch rokoch v prírode zaznamenáva zvýšený pohyb turistov, cyklistov, psičkárov či motorkárov.

Slovenská poľovnícka komora vytvorila infografiku, ktorá má návštevníkom pripomenúť, komu príroda patrí, kto je v nej doma a ako sa v nej správať. (Autor: FB Slovenská poľovnícka komora)

Z tohto dôvodu vytvorila infografiku, ktorá má návštevníkom pripomenúť, komu príroda patrí, kto je v nej doma a ako sa v nej správať. Tabule si už mohli všimnúť návštevníci na okraji bratislavských Mestských lesov, Rači, Pajštúne i vo väčšine poľovníckych revírov po celom Slovensku.

Alojz Kaššák upozornil, že návštevníci by sa v žiadnom prípade nemali dotýkať nájdených mláďat, aby na nich nezanechali svoj pach: „Neberte si ich domov, keď ich nájdete, nie sú opustené. Ich starostlivá mama je nablízku a dáva na ne pozor. Takéto mláďa nemá žiadny pach, aby ho nenašli predátori.“ Zároveň konštatoval, že pes ako domáce zviera nepatrí do prírody a musí byť na vôdzke, nakoľko môže týmto tvorom smrteľne ublížiť. Komora ročne zaznamenáva desiatky medializovaných prípadov, keď psy dohrýzli mláďatá i dospelú zver, ktoré nestihli pred nimi uniknúť.

V tomto období sú už v prírode čerstvo narodené prvé mláďatá zajacov, diviakov či muflónov, avšak najväčšie problémy poľovníci evidujú v máji a júni, v čase rodenia srnčiat. „Vtedy ľudia v domnení, že ich zachraňujú, berú ich z prírody a nosia miestnym poľovníkom či do rôznych záchranných staníc ako ‚opustené‘,“ ozrejmil Kaššák.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel