Búranie školy pozastavila stále funkčná prípojka plynu

Búranie niekdajšej základnej školy na sídlisku Adama Trajana v Piešťanoch je pozastavené, môže za to stále funkčná prípojka plynu v objekte školy. Mesto muselo nechať spracovať projekt na odpojenie školy od plynu a uzatvorenie potrubia na hranici pozemku. Odpojenie bude realizovať prostredníctvom dodávateľskej firmy, za čo radnica zaplatí 2500 eur. Búracie práce sa tak podľa odhadu radnice pre administratívne prieťahy a samotnú realizáciu odpojenia objektu od plynu oddialia približne o tri týždne.

Práce na búraní školy pozdržala stále funkčná plynová prípojka. (Autor: MsÚ Piešťany)

Odovzdaním staveniska 14. februára sa začalo s búraním dlhodobo opustenej a chátrajúcej budovy bývalej školy vo vnútrobloku sídliska Adama Trajana. Realizátorská firma najprv vykonala prípravné práce, školu oplotila a vyviezla z nej komunálny odpad. Tu sa však práce zastavili, nakoľko objavili stále funkčnú prípojku plynu, o ktorej existencii pred začatím prác nik netušil. Mesto sa tak muselo znovu chopiť riešenia problému a nechať vypracovať projektovú dokumentáciu na odpojenie budovy od plynu a poveriť tým externú firmu. Cena týchto prác je vyčíslená na 2500 eur a po ich realizácii môže búranie objektu opäť pokračovať.

Škola bola v tomto objekte otvorená 3. septembra 1990, pred tridsiatimi dvomi rokmi nastúpilo do nej 617 žiakov. Vyučovali sa v 21 triedach v ročníkoch 1. až 4. Pre nízky počet žiakov bola rozhodnutím vtedajšieho Ministerstva školstva SR 8. základná škola vyradená zo siete škôl a školských zariadení s účinnosťou od 30. júna 2004. Na zasadnutí mestského zastupiteľstva 25. júna bol schválený zánik školy jej zrušením od 30. júna 2004.

Aj napriek viacerým pokusom o sprevádzkovanie budovy sa pre objekt vo vlastníctve Mesta Piešťany nepodarilo nájsť uplatnenie a využitie. Úspešný nebol ani pokus o jeho predaj. Poslanci mestského zastupiteľstva ešte v roku 2014 rozhodli o tom, že ak sa opätovný predaj nepodarí, budú nasledovať búracie práce. Medzitým bola budova dlhé roky terčom vandalizmu, bezdomovcov, požiarov a krádeží. Pre hrajúce deti, ktoré opustený objekt lákal, sa stávala nebezpečná.

Až po 16-ročnom neúspešnom hľadaní efektívneho využitia sa 10. decembra 2020 k objektu bývalej školy poslanci opäť vrátili. Do rozpočtu na rok 2021 zaradili položku určenú na búranie a rekultiváciu miesta, a tým definitívne rozhodli o osude bývalej základnej školy.

V mestskom rozpočte na rok 2022 je na zbúranie objektu a rekultiváciu celého priestoru vyhradených 170-tisíc eur, pričom zbúranie bude stáť 90-tisíc eur a zvyšok finančných prostriedkov zostane na rekultiváciu priestoru. Nadzemná časť objektu sa odstráni, základová doska však zostane zachovaná pre prípad, že by sa mesto rozhodlo na tomto mieste v budúcnosti niečo iné postaviť. Nateraz však objekt nahradí oddychová zóna tvorená mobiliárom a zeleňou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda