Záhada: z hlbín vesmíru k nám prichádzajú záblesky

Jedna z najväčších záhad súčasnej astronómie. Ultrarýchle dlhovlnné záblesky, ktoré prichádzajú z hlbín vesmíru, znamenajú pre súčasnú astronómiu jednu z najväčších záhad.

(Autor: Fb SÚH Hurbanovo)

Čo alebo kto ich dokáže emitovať, nevieme. Dokonca nie je ani známe, odkiaľ prichádzajú. Sú to desiatky miliónov svetelných rokov vzdialené galaxie, z ktorých vzplanutia prichádzajú ojedinele, alebo aj veľmi výnimočne v pravidelných intervaloch. Tieto záblesky rádiového žiarenia sú niekoľko miliónkrát silnejšie, než aké dokážeme vyprodukovať napríklad vo švajčiarskom urýchľovači častíc. Najznámejší zdroj týchto zábleskov je niekde na okraji galaxie M81, ktorá sa nachádza v súhvezdí Veľkej medvedice. Tento objavili iba v roku 2020 a dokonca sa podarilo zistiť, že signál prišiel z guľovej hviezdokopy. To sú objekty, ktoré obsahujú aj viac ako 10 miliárd rokov staré hviezdy. Pretože sa jedná o doslova milisekundové vzplanutia, mnohé nám v minulosti unikali. Najnovšie poznatky poukazujú na to, že by mohlo ísť o tzv. magnetary – neutrónové hviezdy, ktoré majú extrémne silné magnetické pole. Je také silné, že v prípade jeho hodnoty asi 10 gigatesla by dokázalo zabiť všetko živé vo vzdialenosti niekoľko sto kilometrov. Čo je však podľa vedcov najpodivnejšie, je, že krátkosť týchto zábleskov poukazuje na iba niekoľko málo metrov veľké zdroje. Zároveň ich energia je nesmierne veľká, takže astronómovia sa v blízkej budúcnosti budú musieť popasovať s novou záhadou, ktorej vysvetlenie nám môže pomôcť lepšie spoznať svet okolo nás.

Zdroj: Fb Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia