Už máte cesnak medvedí? Poďte s nami do prírody nazbierať si ho.

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 4. apríla 2022, 00:01

Už ste boli na cesnaku medveďom? Ak nie, je najvyšší čas vybrať sa do „Blacín“ v obci Ostrov, na Havran, za Šípkové či k Čerencu smerom na Prašník. Každý preferuje vlastnú lokalitu, my sme zašli najbližšie k Piešťanom – do Blacín. Pri ceste ho zatiaľ nebolo veľa, treba vojsť hlbšie do lesíka. Niektoré rastlinky už vystrkujú byľ s púčikom.

V Blacinách je cesnaku dosť, treba tam ísť čím skôr, aby nezačal kvitnúť. (Autor: vd)

Medvedí cesnak má zázračnú moc. Znižuje krvný tlak, detoxikuje organizmus, pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest. Podobne ako zázvor aj cesnak rozohreje. Zlepšuje totiž prietok krvi, pomáha predchádzať trombóze a antibakteriálnymi účinkami zaháňa rôzne infekcie. Jeho lístočky hoja zle vyzerajúce rany. Pomáha pri bolestiach hlavy, žalúdočných problémoch a ďalších tráviacich ťažkostiach, ale výborný je i pri posilňovaní imunity.

Moderné gazdiné privítajú chutné pesto z medvedieho cesnaku. Stačí naň mixér, asi dvesto gramov lístkov cesnaku, štvrť polievkovej lyžice soli, trošku čierneho korenia, sto gramov tvrdého syra, najlepšie parmezánu, ale postačí aj eidam, a tri lyžice olivového oleja. Fajnšmekri môžu pridať dve lyžice horčice. Takto urobené pesto v chladničke dlho vydrží a dá sa použiť na tisíc spôsobov – na chlieb s maslom, do šalátov, polievok, na cestoviny, hrianky, do omáčok, chuťoviek, nátierok či krémov.

Pesto z cesnaku medvedieho vyrobíme mixovaním cesnaku medvedieho, tvrdého syra, olivového oleja, soli, čierneho korenia, orechov, horčice. Foto V. Dusíková

Medvedí cesnak podčiarkne aj chuť zemiakových placiek, možno ho pridať i do fašírok, do vajíčkovej či syrovej alebo bryndzovej nátierky, na pizzu, do zeleninových šalátov – jednoducho takmer všade. A ak chystáte niekomu slanú tortu, je ten najlepší čas zapracovať do nej aj cesnak medvedí.

Naše staré matere si z medvedieho cesnaku vyrábali tinktúru a používali ju po celý rok. List alebo cibuľku namočili do liehu a nechali pôsobiť 14-21 dní. Kvapky užívali 50 dní. V prvý deň jednu, druhý dve, tretí tri a tak až po 25. kvapku. Potom ich počet rovnakým spôsobom znižovali.

Cesnakové listy sú liečivé aj na omastenom chlebíku, posekané ako pažítka. Dajú sa uskladniť v chladničke, ale tiež v mrazničke. I keď v mraze strácajú niektoré vlastnosti, chutia vynikajúco!

Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka. Názov jej dali medvede, vraj je prvou rastlinou, ktorou si títo sedmospáči po zimnom spánku naplnia prázdne bruchá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda