Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 3. apríla 2022, 10:29

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v piatok 25. marca v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu na slávnostnom večeri odovzdávania ocenení RadioHeads Award zaznelo: „Som veľmi rád, že môžem stáť na tomto mieste ako člen poroty renomovanej ankety v kategórii džezových albumov vydaných v minulom roku a odovzdať cenu víťazovi kategórie džezová hudba.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Uplynulý rok bol veľmi ťažký. Všetci vieme, v akej situácii bola kultúra, v akej situácii bol džez, chýbali kluby, koncerty, festivaly, ale nakoniec sme sa dostali k takému číslu, ktoré sme, pravdu povediac, v rámci počtu albumov nominovaných na RadioHeads Award nečakali. V tejto situácii sa dá hovoriť o zázraku, pretože tieto albumy reprezentovali takmer všetky slovenské džezové osobnosti a výber nebol jednoduchý. Tieto osobnosti a ich diela dávajú odpoveď na otázku, kde je slovenský džez. Albumy potvrdili, že je súčasťou svetového džezu a jediné, čo mu chýba, je malý impulz, ktorým by sa poslal do sveta, a to záleží viac na inštitúciách než na samotných umelcoch. Vysoká umelecká kvalita zúčastnených albumov sa odrazila aj v tom, že rozhodovanie nebolo jednoduché, rozdiely boli naozaj minimálne. Nakoniec z piatich albumov, ktoré sa dostali do finále, musel o najlepšom rozhodnúť rozstrel. Cenu v kategórii najlepší džezový album roka získal František Báleš Ansámbel za nahrávku Hviezdoslav Sonety.“

Rozstrel napokon dopadol tak, že porota udelila dve ocenenia, keďže dva albumy dostali rovnaký počet hlasov. „Druhú prvú cenu“ za najlepší džezový album roka 2021 získal Lukáš Oravec za album Moovin´ Spirit.

Rádio Piešťany malo svojho zástupcu v porote renomovanej ankety hudobných diel RadioHeads Award, ktorá udeľuje ocenenia vo všetkých hudobných žánroch už jedenásť rokov. Sme jednoznačne súčasťou slovenského rozhlasového portfólia v uznávanej úrovni kvality vysielania a podpory džezovej hudby. Nedeľné Podoby džezu budú prehliadkou významných mien svetového džezu. Tento týždeň si pripomíname výročia veľkých džezových osobností: Larry Coryell, Bill Evans, Michel Camilo, Stanley Turrentine, Gerry Mulligan, Randy Wreston, Billy Holiday, Carmen McRea.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 alebo v stredu o 20. hodine pri počúvaní Rádia Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila