Viete, ako sa pralo v minulosti? Nebolo to vôbec jednoduché

  • Inzercia
  • 2. apríla 2022, 10:00

Viete, kam až smeruje história prania, a ako sa vlastne pralo v dobe dávno minulej? Hoci dnes je pranie pomerne jednoduché a celú robotu za vás vykoná tá biela vec vo vašej kúpeľni, nie vždy to bolo také jednoduché. Pozrime sa spolu na to, ako prali ľudia v minulosti, keď o automatickej práčke nebolo ani chýru ani slychu. A možno si dnešné výdobytky techniky, medzi ktoré nepochybne patria aj kvalitné pracie prášky, začneme ešte viac vážiť.

foto: pexels.com

Kedy vlastne vzniklo pranie?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, kedy vôbec vznikla potreba prania? Kedy vlastne človek začal vnímať pocit čistoty? Možno ste to vôbec netušili, ale táto nevyhnutnosť vznikla celkom prirodzene a to už v čase, keď ľudia zhodili svoje kožuchy a nasadili si textilné oblečenie.

Prvotné zmienky o praní majú na svedomí práve Sumeri a siahajú až do obdobia 2800 rokov pred našim letopočtom. Oblečenie z textilu sa vtedy len jednoducho namáčali do rieky a tĺkli o kamene. Veľmi zaujímavé pritom je práve to, že už v tej dobe vznikol aj práve prvý prací prostriedok. Spoločné črty by ste s tým terajším hľadali len márne. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Na výrobu tých pôvodných používali kôru, drevo, rôzne obilniny, ale napríklad aj popol.

Prali aj starovekí Rimania, Gréci či Egypťania

Keď je reč o čistote, v starovekom Ríme, Grécku či Egypte v tom mali jasno už dávno. Prali najmä otroci a to tak, že bosými nohami šliapali po odevoch, pričom pracím prostriedkom boli pšeničné otruby.

Prvé verejné práčovne sa nachádzali v starovekom Ríme a fungovali nasledovne. Do kadí nasypali bieliace vápno, lúh a moč (áno, moč), pridali znečistené kúsky odevov a toľko po nich šliapali, až kým ich nevyčistili. A keď sme pri pracích prostriedkoch, vedeli ste, že také mydlo vzniklo v druhom storočí? Presne tak. Pozostávalo zo zmesi tuku, vápna a popola.

„Špinavý“ stredovek

Aj keď starovek bol pomerne „čistotný“ a ľudia žijúci v tomto období na hygienu nedali dopustiť, v stredoveku to už také ružové, alebo skôr voňavé, nebolo. Práve naopak. Hygiena išla úplne do úzadia. Prečo je tomu tak?

Za všetko môže mor, ktorý sa v tom období šíril rýchlosťou svetla. Mnoho ľudí si vtedy mylne myslelo, že jeho zdrojom je voda, a práve z tohto dôvodu sa jej snažili oblúkom vyhýbať. V praxi to znamená toľko, že osobnej hygiene sa venovali raz mesačne, praniu ešte menej. Špinavé oblečenie často vyvárali v horúcej vode a následne bili drevenými palicami.

foto: pexels.com

K obrovskej zmene došlo až v 17. storočí, kedy začali ľudia opäť o niečo viac času venovať nielen praniu, ale aj osobnej hygiene. Práve v tomto storočí sa do popredia opäť dostalo mydlo a na svedomí ho majú Španieli a Taliani. Mydlo pozostávalo z olivového oleja, popila a nechýbali v ňom ani morské rastliny. V 17. storočí uzrela svetlo sveta aj prvá vrúbkovaná doska na pranie, známa aj ako valcha.

Prvá práčka

Ak sa pýtate, kedy uzrela svetlo sveta vôbec prvá práčka, tak vás nebudeme dlho napínať. Míľnikom je rok 1767, a jej „otcom“ je Jacob Christian Schäffen. Napriek jeho veľkej snahe sa práčka netešila veľmi veľkej obľube. Zlom nastal až v roku 1851, kedy uzrela svetlo sveta vôbec prvá práčka s bubnom na ručný pohon. A ako vyzerali prvé práčky?

Úprimne, tým dnešným sa príliš nepodobali. Predstaviť si môžete len akési nádoby, ktorých dno tvoril drevený rošt a tiež vrúbkovaná drevená doska. Táto práčka však nepatrila medzi obľúbené, nakoľko sa v nich odev veľmi jednoducho potrhal. O niečo neskôr však prišli na rad už ručne poháňané práčky.

Naozaj veľkú „revolúciu“ však spôsobil až Nikola Tesla, a to v roku 1894, keď vyvinul využitie elektrickej energie v malom motore. Ten totiž neskôr poháňal aj práčku. Prvá, plne elektrická práčka vznikla v roku 1907 a na svedomí ju má Alva Fischer, no a v tom istom roku vznikol aj úplne prvý prášok na pranie.

O niečo neskôr vznikol aj prvý prací gél a o pár rokov neskoršie aj biologicky aktívne enzýmy. V 90. rokoch uzreli svetlo sveta aj prvé prášky pre alergikov a ľudí s citlivou pokožkou. O pár rokov neskôr vznikli aj prvé kapsule.

Ako ste mohli vidieť, pracie prostriedky sa neustále zdokonaľujú a výrobcovia nezaháľajú ani vo výrobe ďalších pomocníkov pri praní, akými je nepochybne aj aviváž. Ako ste si mohli prečítať, história práčok a samotných pracích prostriedkov nebola veľmi jednoduchá, a rozhodne si dávala načas. Dnešné gazdinky majú to šťastie, že si môžu vyberať z naozaj veľkého množstva nielen práčok, ale aj samotných čistiacich prostriedkov. Mnohé slovenské gazdinky už roky nedajú dopustiť na eshop myAustria, kde na vás čaká kvalitná drogéria z Rakúska za skvelé ceny. Napríklad značka Kuschelweich je mimoriadne obľúbená.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia