Hrady Považia v „oknách do minulosti“

Krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región sa postarala o slovenský unikát! V spolupráci s odborníkmi vytvorila priehľadné grafické panely, na ktorých líniové kresby dotvárajú chýbajúce časti hradov. Turista tak jediným pohľadom cez sklenú tabuľu získava obraz o pôvodných kontúrach majestátnych hradných múrov.

Kresbu hradu na skle nájdete i na Čachtickom hrade. (Autor: @trencinregion)

Na miestach s ideálnym výhľadom na vybrané hrady a hradné zrúcaniny Trenčianskeho kraja vyrástli sklené tabule, ktoré sa stali pomyselným oknom do minulosti. „Predstavte si, že pri potulkách prírodou natrafíte na miesto s krásnym výhľadom na zrúcaninu hradu. Ako asi hrad vyzeral? Čo z hradu chýba? Práve preto sme sa rozhodli na takéto miesta v blízkosti hradných zrúcanín osadiť priehľadné grafické infopanely, ktoré turistovi dokážu na tieto otázky odpovedať,“ povedala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región.

Aktuálne stojí už päť zo siedmich tabúľ, a to v Beckove, na Čachtickom hrade, hrade Tematín, v Lednici a Vršatci. Sedmičku čoskoro doplní Považský a Trenčiansky hrad.

Pozrieť si hrad, ako vyzeral v minulosti, môžete aj v Beckove.

Do terénu fotograf s rámikom

Pred prípravou podkladov a grafík nastúpil do akcie profesionálny fotograf. „Po konzultácii s odborníkom a autorom kresieb, architektom a hradológom Martinom Bónom, a fotografom Stanislavom Hladkým sme sa rozhodli, že kresliť sa bude podľa aktuálnych fotografií. Prešli sme teda všetkých sedem hradov s provizórnym dreveným rámikom v rozmeroch pripravovaného panelu, podľa ktorého sa nastavila ohnisková vzdialenosť a fotili sa jednotlivé hrady,“ ozrejmil projektový manažér KOCR Trenčín región Pavol Štefčík.

Podľa zhotovených záberov sa pripravovali líniové kresby, ktoré sa následne tlačili na sklenú výplň panelov. „Kresby akademických rekonštrukcií hradov vychádzajú z aktuálnych poznatkov z pamiatkových výskumov, ako aj z historických vyobrazení týchto stavieb. Kresby tak interpretujú a oživujú zaniknutú podobu pamiatok a ich situovaním do zorného poľa návštevníkov umožňujú priamo v teréne sa preniesť o niekoľko storočí dozadu,“ uviedol autor grafík Martin Bóna. Spomenul, že najnáročnejšia bola sumarizácia historických dát a podkladov, samotná kresba už vychádzala na tri-štyri dni.

Najbližší hrad k Piešťanom, Tematín, má tiež svoju priehľadnú tabuľu s kresbou.

Sedem kamenných strážcov cez sklo

Finalizácii projektu predchádzalo „napasovanie“ grafík. Aby boli kresby na tabuliach v správnej veľkosti, výške a uhle, terén bolo potrebné zmapovať opäť z dôvodu zamerania. „Samotnú konštrukciu alebo časti tabule nebolo náročné zhotoviť. Najväčší problém bol materiál vyniesť na miesto osadenia. Terén k hradom bol v mnohých prípadoch náročný a bez prístupovej cesty,“ uviedol Branislav Delinčák, konateľ spoločnosti ARDSYSTÉM, ktorá sa postarala o výrobu panelov a ich inštaláciu. „Výplň tabule pozostáva z bezpečnostného kaleného skla, ktoré sa v prípade rozbitia rozpadne na malé kúsky bez ostrých hrán, čo predchádza prípadnému riziku zranenia,“ dodal Delinčák.

„Okno do minulosti“ Trenčín.

Niektoré sú blízko, za inými sa treba prejsť

Aby sa na tabuľu zmestila celá kresba objektu, v prípade každého zo siedmich hradov musela byť zvolená iná vzdialenosť jej umiestnenia. Pohľad na hrad Beckov v jeho renesančnom šate zo 17. storočia turista objaví, ak sa na chodníku za hradom vydá smerom na slivkovú alej a na rázcestí zvolí odbočku vľavo.

Na Čachtickom hrade je panel ťažko prehliadnuť, nachádza sa priamo pred ním, na skalnom úbočí príjazdovej cesty po ľavej strane. V Lednici je to už náročnejšie. K tabuli však turistu dovedie zelená turistická značka v smere na Lednické skalky.

Pohľad na hrad Tematín na sklonku 17. storočia sa turistom naskytne, ak sa cestou na hrad alebo z hradu vydajú smerom na rekreačné stredisko Bezovec po modrej značke.

Porovnať súčasnú podobu zrúcaniny hradu Vršatec s jeho teoretickou podobou si zasa môžu v blízkosti Hotela Vršatec, kde je panel osadený vedľa turistickej mapy. Tabuľu s vyobrazením Trenčianskeho hradu v druhej polovici 16. storočia je možné nájsť pri chodníku a cyklotrase medzi starým a novým železničným mostom v Trenčíne. Po osadení posledného zo siedmich panelov, ktorý vykresľuje kontúry Považského hradu, tabuľu jednoznačne neobídu ľudia pri prechádzke po Vážskej kaskáde, neďaleko Kostola sv. Ladislava v Považskom Podhradí.

Kresby akademickej rekonštrukcie hradov a ich porovnanie so súčasným stavom zrúcanín sú vydané aj v tlačenej forme.

Čo je na skle, dostalo sa na papier

Kresby akademickej rekonštrukcie hradov a ich porovnanie so súčasným stavom zrúcanín sa podarilo vydať aj v tlačenej forme. Výsledkom je publikácia s názvom História včera a dnes, do ktorej sa dostalo sedem hradov z Trenčianskeho kraja plus tri z regiónu Východná Morava. Materiál bude pre slovenských turistov dostupný na hrade Beckov, Čachtickom hrade, Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom, Mestskom informačnom centre v Dubnici nad Váhom, PX Centre v Považskej Bystrici, Púchovskom informačnom centre a na Trenčianskom hrade. Za slovensko-českou hranicou nájde publikáciu verejnosť na troch miestach – na hrade Brumov, hrade Lukov a v Informačnom centre v Koryčanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín