Udržateľné alternatívy k vašim bežným aktivitám: Aj takto viete pomôcť prírode

  • Inzercia
  • 29. marca 2022, 00:03

Udržateľnosť môžeme chápať predovšetkým v súvislosti s ochranou prírody, ale týka sa spoločnosti vo všeobecnosti a predovšetkým uvedomelého prístupu. Ak sa chceme správať udržateľne, prakticky musíme pri každom našom nákupe, či čine premýšľať nad jeho dopadom. V súčasnosti sa toto slovo najviac spája s nakupovaním, pretože žijeme konzumným spôsobom života a nakupujeme viac ako potrebujeme. Ako ale môžete voviesť udržateľnosť do vášho každodenného života? Čo naopak môže priniesť udržateľnosť do života vám?

Malé udržateľné kroky = veľké výsledky pre spoločnosť

Medzi prvý krok, ktorý môže bez problémov zaradiť do svojho repertoára každý je nosenie si vlastnej tašky do obchodu. Rovnako si môžete zobrať aj sáčky a tak redukovať množstvo jednorazových plastov, ktoré používate. Tento krok môžete opakovať napríklad aj s nosením si vlastnej fľaše. Viackrát použiteľné fľaše vám pomôžu ušetriť množstvo kupovaného plastu a tiež aj množstvo peňazí. Ak už si plastovú fľašu kúpite, snažte sa ju vrátiť do zálohomatu.

Ďalším krokom, ktorý ušetrí nielen prírodu, ale aj vašu peňaženku je napríklad využite bavlnených produktov. Takto môžete používať napríklad bavlnené vložky pri menštruácii, či bavlnené odličovacie tampóniky. Rozdiel pre planétu znamená napríklad aj pravidelné nosenie si vlastného viackrát použiteľného hrnčeka na kávu. Kvalitné hrnčeky na kávu, či iné teplé nápoje nájdete napríklad na Alza.

Obmedzte svoj nákupný apetít

Asi najvýraznejší rozdiel, ktorý môžete pre seba aj našu planétu urobiť je zmena vášho nákupného správania. To predovšetkým znamená kupovať iba to čo naozaj potrebujete. A to je omnoho ťažšie ako sa zdá, najmä v súčasnej spoločnosti nastavenej na nízke ceny a časté zmeny. Skúste nabudúce pri nákupe s chladnou hlavou zhodnotiť čo naozaj potrebujete a čo ste kúpili len kvôli dobrej cene alebo pre zlepšenie vašej nálady.

Aj oblečenie je v súčasnosti veľkou hrozbou pre životné prostredie. Situácia je taká zlá, že vyhadzujeme často nenosené oblečenie. Zároveň oblečenie, ktoré vyhadzujeme nemá kto nosiť a tak často končí na obrovských skládkach. Ak už niečo vytriedite snažte sa tomu nájsť v domácnosti využitie – napríklad ako handru na umývanie. Pekné veci si môžete vymeniť napríklad s kamarátkami, či sa zúčastniť podujatí ako sú swapy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória