Zápisy prvákov do škôl už o tri týždne

Druhý aprílový víkend, teda v piatok 8. a v sobotu 9. apríla, sa uskutočnia zápisy prvákov do piešťanských základných škôl.

(Autor: pixabay.com)

Už niekoľko rokov platí, že radnice si vyberajú na zápisy do škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti dátumy medzi 1. a 30. aprílom v danom roku. Mesto Piešťany stanovilo, že zápis do prvých ročníkov školského roka 2022/2023 sa uskutoční v piatok 8. apríla od 14. do 18. hodiny a v sobotu 9. apríla od 8. do 12. hodiny. Rodičia si môžu vybrať z piatich škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta – ZŠ M. R. Štefánika, ZŠ Holubyho, ZŠ Mojmírova, ZŠ Brezová alebo ZŠ F. E. Scherera.

Rodičia musia zapísať dieťa do školy v prípade, že dovŕši šesť rokov do 31. augusta 2022. Je ich zákonnou povinnosťou zapísať ho do niektorej – iba jednej – zo základných škôl. Riaditelia sú povinní prednostne prijímať žiakov zo spádových oblastí, môžu však, samozrejme, prijať aj ostatné deti.

Na zápis treba priniesť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča. Niektoré školy vyžadujú pri zápise prítomnosť oboch rodičov a oba ich občianske preukazy. Prítomnosť dieťaťa, naopak, iné nevyžadujú, je však potrebné riadiť sa inštrukciami vybranej základnej školy. Niektoré totiž organizujú zápis aj s deťmi.

V rámci zápisov, kde boli prítomné deti, bývalo zvykom, že budúci školák vypĺňal pred pedagógom pracovný list, ale napríklad aj kreslil postavičku, pričom učiteľ sledoval, či má výtvor všetkých päť prstov. Zisťoval, či dieťa pozná základné tvary a farby, či vie zarecitovať básničku alebo zaspievať pesničku. Podľa toho pedagógovia dokázali posúdiť aj prípadné chyby reči.

Budúci školák by sa mal tiež vedieť sám najesť, použiť toaletu a dodržiavať hygienické návyky. Nemal by mať problém so zaväzovaním šnúrok či zapínaním gombíka. Mal by vydržať bez rodiča a dokázať sa 20 minút sústrediť na jednu činnosť.

Zápis prirodzene riešia aj rodičia tých, ktorým tzv. „zle vychádzajú roky“, teda nedovŕšia šiesty rok do 31. augusta 2022, ale až v septembri, októbri, novembri či decembri. Dieťa by v takom prípade malo nastúpiť do školy o rok neskôr, no ak ho rodič chce dať do školy už tento rok, je podľa zákona povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie psychológa a pediatra. Treba totiž dôkladne zvážiť, či je dieťa na školu zrelé, alebo preň bude lepšie, ak strávi ešte rok v materskej škole.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava