Výtvarný klub má po polstoročnici nového šéfa

Päťdesiatsedem rokov viedol Výtvarný klub Piešťany výtvarník Alojz Majerník. Pomyselnú stoličku predsedu však prenechal svojmu pokračovateľovi, dlhoročnému členovi klubu a úspešnému výtvarníkovi Rudolfovi Rypákovi. Štafetu mu odovzdal počas slávnostnej vernisáže k výstave prác členov klubu. Tú si môžete pozrieť do 2. apríla v Galérii Domu umenia.

Alojz Majerník prenechal štafetu Rudolfovi Rypákovi (vpravo). (Autor: am)

„Päťdesiatsedem rokov je kus života človeka. S týmto umením, výtvarným umením, s umeleckými aktivitami a priateľmi umenia je pán Alojz Majerník spätý neuveriteľných 57 rokov,“ uviedla riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová v úvode slávnostnej vernisáže. Dlhoročný predseda klubu sa počas nej oficiálne stal jeho čestným predsedom, pričom výkonnú funkciu odovzdal Rudolfovi Rypákovi.

Alojz Majerník priblížil, ako sa to celé začalo. Pripomenul, že v polovici 60. rokov minulého storočia začalo Kultúrne a spoločenské stredisko v Piešťanoch organizovať Medzinárodné maliarske a sochárske sympóziá v kaštieli v Moravanoch nad Váhom. V roku 1964 vtedajší riaditeľ  kultúrneho strediska Anton Pastírik spolu s Majerníkom založili 14-členný výtvarný klub, kde sa Majerník stal predsedom. Výtvarný klub začal výstavnú činnosť na Malej scéne I. Krasku, neskôr sa výstavy organizovali v Galérii Fontána, v Dome umenia či v Slovenských liečebných kúpeľoch. Členovia klubu sa každoročne zúčastňovali a zúčastňujú výstav, súťažných výstav, kde aj pravidelne získavajú ocenenia.

„Táto výstava je medzníkom v existencii nášho výtvarného klubu, pretože by som rád oficiálne odovzdal predsednícku funkciu do rúk nového predsedu Rudolfa Rypáka, dlhoročného a spoľahlivého člena klubu, ktorý si vybudoval meno dobrého výtvarníka nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Želám novému predsedovi, ale aj všetkým členom klubu do ďalších rokov veľa úspechov, tvorivej energie a aby nereprezentovali len seba a mesto Piešťany, ale celé Slovensko,“ uviedol Majerník, ktorému zástupca primátora Piešťany Michal Bezák spolu s prednostkou mestského úradu Denisou Bartošovou odovzdali ďakovnú plaketu za dlhoročné vedenie výtvarného klubu. Majerníkovi osobne a vrúcne poďakovala nielen riaditeľka Domu umenia, ale aj bývalá riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová.

Prihovoril sa i nový predseda. „V čele klubu stál dlhé roky človek plný tvorivosti a invencie, dobrý organizátor a výborný výtvarník Lojzko Majerník. Pri príležitosti tejto výstavy mu chcem aj v mene členov klubu úprimne poďakovať za úsilie, ktoré vynakladal pri doterajšej činnosti a existencii klubu,“ začal svoje rozprávanie Rudolf Rypák, ktorý vyzdvihol Majerníkovu silnú vášeň pre tvorivosť. „Neustále je činorodý, hľadá a nachádza témy na zobrazenie krásnych momentov a zákutí aj tam, kde ich iní ani nepostrehnú. Stále má pred očami farebné motívy, ktoré mu ukazujú životnú cestu. Svojou tvorivou vášňou, nezameniteľným farebným ťahom štetca ukazuje spoločnosti cestu tam, kde je krása, únik od všednosti a priestor pre seba.“

Nový predseda uviedol, že minulý rok sa výtvarný klub zaregistroval ako občianske združenie. Členom klubu sa môže stať každý, kto sa chce výtvarne realizovať v Piešťanoch a jeho okolí. Náplňou klubu je propagácia kultúry a výtvarného umenia, podpora ľudí s umeleckým cítením, zameraným na výtvarné umenie, vzájomná výmena skúseností, ale aj spolupráca s inými umeleckými záujmovými inštitúciami v blízkom regióne. „Vystavené diela predstavujú širokú paletu diel s rôznou tematikou. Veľkým prínosom okrem výtvarnej kvality je aj to, že sa v dnešnej zložitej dobe môžeme stretnúť, porozprávať sa na vznešenejšie témy, ako je uponáhľaný život,“ dodal Rypák a všetkým zaželal veľa zdravia a krásnych inšpirácií.

Výstava členov klubu bude otvorená do 2. apríla.

Rudolf Rypák sa narodil v roku 1959 v Čiernom na Kysuciach. Výtvarnému umeniu sa venoval od detstva, ale profesijne sa rozhodol ísť inou cestou. Po absolvovaní Chemicko-technologickej fakulty SVŠT v Bratislave sa presťahoval do Piešťan. Láska k umeniu však v ňom stále pretrvávala. Kreslil, maľoval, navštevoval výstavné podujatia, samostatne sa v oblasti výtvarného umenia vzdelával prostredníctvom literatúry, študoval tvorbu a maľbu slovenských i zahraničných majstrov. Navštevoval výtvarné kurzy na VŠVU v Bratislave v ateliéri Emőke Vargovej. Svoju tvorbu prezentoval na viacerých individuálnych i kolektívnych výstavách v rámci Slovenska. Aktívne sa zúčastňuje plenérovej maľby organizovanej Umeleckou besedou slovenskou a taktiež plenérov v zahraničí.

Tvorba Rudolfa Rypáka je od samých začiatkov zviazaná s témou rodnej hornatej krajiny s realistickým zobrazením okolitého sveta. Nekopíruje však skutočnosť, čomu zodpovedá farebná škála umožňujúca vlastnú interpretáciu krajinárskeho motívu tak, aby zachytil náladu krajiny a jej farebnú a kompozičnú atmosféru. Jeho maliarsky rukopis aj stopa štetca či špachtle vypovedá o expresívnom poňatí realistickej maľby.

V roku 2018 sa stal členom najstaršieho umeleckého spolku na Slovensku – Umeleckej besedy slovenskej v Bratislave založenej v roku 1921. Autor žije a tvorí už takmer tri desaťročia v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda