Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 27. marca 2022, 11:37

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, prirodzenosťou života od nepamäti je dokázať, kto je lepší. Byť skôr pri vode, skôr pri potrave, pri vyvolenom životnom druhovi, pri všetkom, čo robí radosť. Alebo vyvolať uznanie ostatných. Ako dosiahnuť víťazstvo? Byť rýchlejší, šikovnejší, skúsenejší, múdrejší… Aká je cena víťazstva? Čo je na víťazstve najcennejšie? Prečo chceme víťaziť


Jano Babič (Autor: red)

Byť lepší a robiť veci lepšie je prirodzený proces evolúcie. Istý čas to i fungovalo. Ale človek rástol a postupne sa vzťahy menili. Začal prevládať výsledok. Byť pri vode skôr za každú cenu, získať potravu, hoci niekto iný bude hladný, získať priazeň aj klamstvom a ľsťou. Alebo silou.

Došlo k súbojom, spočiatku možno rovnocenným, postupne však nerovným a zákerným. Myseľ človeka čím ďalej, tým viac opantával ošiaľ moci a postupne podriaďoval tomuto ošiaľu svoje schopnosti, čas, prostriedky stále viac. Tak vznikol svet mocných, tí však nemajú vždy snahu ani záujem riešiť veci spravodlivo a pre dobro všetkých. Preto neváhajú použiť násilie a zbrane. Najhoršie na tom je, že nájdu ešte vždy takých, ktorí to podporujú a ktorí aj za cenu hrozných obetí a ľudských tragédií uprednostňujú svoj prospech a pohodlie…

Za hluku zbraní múzy mlčia. Umelci a hudobníci po celom svete nechcú mlčať a rozličným spôsobom sa snažia reagovať na neutíchajúce vlny násilia na Ukrajine. Pod názvom Sound of Peace zaznie manifest proti násiliu v mene humanizmu a tolerancie. Benefičný hudobný večer sa uskutoční vo štvrtok 24. marca v priestoroch divadla Astorka Korzo ‘90 v Bratislave.

Podoby džezu sledujú dianie na džezovej scéne u nás i v zahraničí. Najlepšou džezovou nahrávkou roka 2021 je podľa Českého rozhlasu album Prometheus klaviristky a skladateľky Nikol Bókovej. Americkí džezmeni uskutočnili benefičný koncert na podporu Ukrajiny: vystúpili John Zorn, Joe Lovano či Julian Lage, Jules Hay a jeho novinka Where Next? ako sprievodca súčasnou brazílskou džezovou cestou.

Júlia Kozáková vydala debut s názvom MANUŠA, americký klavirista a skladateľ Brad Mehldau vydal 18. marca nový album s názvom Jacob’s Ladder. Takže je opäť z čoho vyberať a medzičasom príde vyhlásenie víťaza ankety RadioHeads a program budúcej relácie na Rádiu Piešťany bude i tentoraz príťažlivý a nabitý aktuálnymi novinkami.

Na ich sledovanie vás v nedeľu o 20. hodine pozýva a na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava