Čo okrem platu dokáže motivovať zamestnancov?

Aj keď na Slovensku stále vo väčšine prípadov platí, že na zamestnanca pôsobí najviac motivačne výška platu, stále viac ľudí sa zaujíma aj o rôzne benefity, ktoré im zamestnávateľ ponúka. Obzvlášť ak predtým pracovali vo firme, ktorá si ich rôznymi benefitmi „rozmaznávala“ a teraz nechcú poľaviť zo svojich nárokov.

Autor: fizkes / Shutterstock.com

Aj pre firmy je často výhodnejšie zaviesť rôzne benefity

Snaha o zavedenie čo najlákavejších benefitov pre všetkých svojich zamestnancov, od pracovníkov obsluhujúcich manipulačnú techniku v sklade až po administratívnych zamestnancov, však je aj v záujme firmy. A to z jednoduchého dôvodu.

Benefity, ktoré sú pre zamestnanca užitočné a výhodné, zvyšujú jeho motiváciu, lojalitu a spokojnosť so svojou prácou. Ale veď to aj zvýšenie platu, no nie? To je pravda, ale zatiaľ čo sa mzdy zamestnancov vyvíjajú v čase celkom pomaly, benefity umožňujú zamestnávateľom lepšie reagovať na potreby zamestnancov.

Toto najviac poteší zamestnancov

Aké sú najpopulárnejšie pracovné benefity na Slovensku? Zrejme nikoho neprekvapí, že ide o benefity súvisiace s financiami. To znamená 13. a 14. plat, či iné pravidelné bonusy, ale napríklad aj príspevok na bývanie.

Medzi najobľúbenejšie benefity patrí aj možnosť využívať služobné auto na súkromne účely. A ďalšou väčšou skupinkou benefitov sú tie, ktoré takpovediac podporujú flexibilitu. A nejde len o flexibilný pracovný čas. Zaradiť sem môžeme aj platenú dovolenku nad rámec zákona, možnosť pracovať z domu, či takzvané sick days, čiže platené krátkodobé voľno z dôvodu ochorenia bez nutnosti PN.

Sú zamestnanci, ktorí ocenia aj nejakú formu vzdelávania sa, napríklad kurzy angličtiny, aby bola ich práca aj takýmto spôsobom prospešná pre ich osobný rozvoj. A keďže základom všetkého je zdravie, príspevky na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť taktiež dokážu presvedčiť uchádzača o prácu, aby išiel pracovať pre konkrétnu firmu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda