Tip na výlet: Na rozhľadňu Malý Jelenec môžu vyjsť aj bojkovia

Ak si chcete urobiť pekný výlet s celou rodinou do prírody, skúste si to namieriť smerom na Trenčín do obce Nemšová. V jej časti zvanej Trenčianska Závada sú nielen gazdovstvá a ohrady s koňmi či dobytkom, ale lesnou cestičkou sa dostanete aj k rozhľadni, ktorá vám po zdolaní schodov poskytne nádherný výhľad na okolité pohoria. Rozhľadňu pomenovali Malý Jelenec. Je vysoká takmer 25 metrov. Ak sa bojíte výšok – najmä pri schádzaní, stavba je naprojektovaná tak, že dolu pod schody nevidíte a máte pocit bezpečia.

Zhora sa vám naskytnú pohľady na okolie, ktoré potvrdia malebnú krásu Slovenska. (Autor: vd)

Ak máte príliš malé deti, hoci aj v kočíku, auto si môžete nechať pod gazdovstvom Uhliská a odtiaľ sa vydať na výlet. Po ceste lemovanej ohradami pre dobytok môžete obdivovať koníky, ale aj kozičky či väčšie kusy dobytka. Pôjdete chvíľu do kopca a približne po kilometri vojdete do lesa. Vyberte sa vpravo – tak ako vás nasmeruje už trošku ošumelý drevený smerovník. Nám sa v lese podarilo nechtiac vyplašiť aj srny, čo sa tam úspešne schovávali pred davmi turistov.

Lesná cestička vyústi na stráň s lúkou, kde sa na jej vrchole vľavo nachádza rozhľadňa. Postavili ju v roku 2015, a keď si preštudujete informačné tabule, dozviete sa aj o tom, ako sa tu máte správať. Poďme však hore. Na najvyššej plošine sa vám naskytne nádherný výhľad. A všetky pohoria i vrchy sú tu pekne popísané na informačných tabuliach.

Uzriete Strážovské vrchy, Vršatské bradlá i v diaľke sa črtajúce Martinské hole. Pod vami je Nemšová, o kus ďalej Trenčianske Teplice a Trenčín. No vidno aj Ilavu, Dubnicu nad Váhom či Novú Dubnicu. Len dozadu, kde je les a za ním Súča, nevidno nič, len stromy. Zato ten, kto by si chcel pozrieť a urobiť jasno v tom, ako vyzerá Biely Vrch, Javorník, Chotuč, Inovec, Strážov, Vápeč, Kalište Ostrý Vrch či Skalka, má možnosť na tomto čarokrásnom mieste spoznať kontúry slovenských vŕškov a vrchov.

Po zídení z rozhľadne si môžete posedieť a občerstviť sa, pri jej schodoch je vybudované turistické sedenie. Ešte aj odpadkový kôš tam majú.

A ak si chcete v závere svojho výletu dať niečo výdatnejšie, uhostia vás v hostinci Gazdovstva Uhliská. To poskytuje nielen domáce produkty, ale je tu možné zažiť aj kontakt so zvieratami, zajazdiť si na koni a vraj i na koči.

Takže ak ste typom človeka do voza aj do koča, určite si tu nájdete svoje pravé orechové.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava