Novým riaditeľom Lúčnice je Piešťanec

Novým generálnym riaditeľom Umeleckého súboru Lúčnica bude Piešťanec Pavol Pilař. Ako informoval tlačový odbor ministerstva kultúry, funkcie sa ujme 13. apríla. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) sa podľa rezortu pre menovanie Pilařa rozhodla po preštudovaní zápisnice z procesu verejného vypočutia kandidátov a na základe odporúčaní poradného orgánu.

Pavol Pilař je tiež projektovým manažérom občianskeho združenia Arta. (Autor: FB Ministerstvo kultúry SR)

Pavol Pilař bol členom tanečného súboru Umeleckého súboru Lúčnica v rokoch 2008 až 2016. Je absolventom dvoch vysokých škôl, konkrétne Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení a Katedry architektúry Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity, a tiež odborníkom so špecializáciou na kultúrnu infraštruktúru na Slovensku. Zároveň je aktívny vo viacerých neziskových projektoch. Pilař je tiež projektovým manažérom občianskeho združenia Arta.

Pod Umelecký súbor Lúčnica patrí aj piešťanský Dom umenia. Doterajším riaditeľom Lúčnice bol Marián Turner, ktorý je od 10. januára tohto roka generálnym riaditeľom Slovenskej filharmónie. Vo verejne dostupnom projekte riadenia a rozvoja Slovenskej filharmónie Turner uviedol, že sa chce zaslúžiť o prinavrátenie Domu umenia pod Slovenskú filharmóniu: „V roku 1980 bol otvorený kultúrny stánok, Dom umenia v Piešťanoch, ako regionálne pracovisko Slovenskej filharmónie. Keď sa ho inštitúcia v porevolučných časoch vzdala, prešiel najskôr do správy SKZ, neskôr pod NOC a od 1. januára 2014 k US Lúčnica. V dnešnej dobe, keď sa hľadá každá možnosť a miesto na vystupovanie a prezentáciu výkonov umeleckých zložiek Slovenskej filharmónie, je opäť čas, aby sa Dom umenia vrátil späť ‚domov‘.“

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda