Najlepšie novinárske snímky dekády vystavujú v knižnici

Spomínate si ešte na fotografiu preplneného Námestia SNP v Bratislave počas protestov Za slušné Slovensko, ktorá obletela nielen našu krajinu, ale aj svet, a napokon vyhrala cenu Grand Prix v súťaži Slovak Press Photo 2018? Nielen túto fotografiu uvidíte na výstave Grand Prix (2012-2021) v piešťanskej mestskej knižnici, ktorá tam bude inštalovaná do konca marca.

Fotografiu, ktorá obletela svet, uvidíte v mestskej knižnici. (Autor: PIC)

Výstava približuje tvorbu držiteľov Grand Prix – hlavnej ceny Slovak Press Photo za desať rokov existencie súťaže. Expozícia ukazuje víťaznú tvorbu Maňa Štraucha (2012), Milana Illíka (2013), Michala Burzu (2014), Roberta Tapperta (2015), Ivana Holuba (2016), Andreja Belovežčíka (2017), Tomáša Benedikoviča (2018, 2020), Jozefa Jakubča (2019) a Daniela Stehlíka (2021).

Uvidíte fotografiu s názvom Majdan, s ktorou Michal Burza zvíťazil v roku 2014. Fotografia vznikla 27. februára, na druhý deň streľby, keď zomreli desiatky demonštrantov. Autor na začiatku tápal v tom, či nejde o kompozičný chaos, nakoniec sa zaľúbil do línií, ktoré sa križujú, do nezúčastneného obyvateľstva, aj do tých statočných, hoci náhodných ľudí, ktorí pod dohľadom skúsenejšieho vojaka idú bojovať.

Snímka víťaza piateho ročníka, scenáristu, fotografa, režiséra a kameramana Ivana Holuba, s názvom Večera, vznikla počas dokumentárneho cyklu Anjeli v pekle odvysielaného aj na RTVS. Spolu so štábom vtedy chodil po misiách a mapoval prácu slovenských dobrovoľníkov. Jeho fotografia vznikla v „kuchyni“ postavenej uprostred ničoho, kam chodili siroty raz denne po porciu jedla.

Tomáš Benedikovič, fotograf Denníka N, si hlavnú cenu Grand Prix odniesol dvakrát. Prvý raz to bolo za záber z protestov Za Slušné Slovensko, druhýkrát v roku 2020 za sériu fotografií súdneho procesu, ktorý je považovaný za najväčší v dejinách Slovenskej republiky. Jeho séria bola súčasťou denného spravodajstva. Šlo o momenty z niekoľkých pojednávaní, kde sa ťažko hľadal uhol pohľadu, ktorý by bol originálny alebo inovatívny.

Jozef Jakubčo zvíťazil so sériou fotografií z volebnej centrály prezidentky Zuzany Čaputovej. Šlo o momentky ešte len z predbežných výsledkov. Napriek obrovskému množstvu zástupcov rôznych médií sa práve jemu podarilo nájsť úplne iný pohľad na „Noc s prezidentkou“.

Posledným víťazom Grand Prix je Daniel Stehlík, študent a fotograf so zameraním na reportážnu fotografiu, ktorý zachytil preberanie certifikátu od dobrovoľníkov a zdravotníkov počas prvého kola celoplošného testovania.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda