Rusi prehrali, už keď vojnu začali

Už viac ako tri týždne zúri vojna na Ukrajine. Aj napriek tomu, že Putin celé mesiace sústreďoval významné počty vojakov v blízkosti ukrajinskej hranice, ani tí najväčší pesimisti neverili, že naozaj zaútočí.

(Autor: @aljazeera)

Chýbala tomu akákoľvek logika. Ukrajina je obrovská krajina. Zmocniť sa jej a ovládnuť ju je veľkým sústom aj pre Rusko, a tak argumenty, prečo Putin na Ukrajinu nezaútočí, boli na mieste. Ukrajina sa už takmer mesiac bráni, a tak aké-také územné zisky Rusov sú za cenu veľkých strát živej sily aj ťažko nahraditeľnej vojenskej techniky. Čo je však najtragickejšie, územné zisky prichádzajú len za cenu strát životov civilného obyvateľstva.

Ale ak by sa aj podarilo Rusku barbarským spôsobom Ukrajinu pokoriť, čo chce s ňou Putin robiť? Čo chce robiť s krajinou, ktorú armáda ničí a bombarduje? Čo chce robiť s krajinou, kde drvivá väčšina obyvateľov Rusov nenávidí? Čo chce robiť so zničenou 44-miliónovou krajinou rozkladajúcou sa na 603-tisíc kilometroch štvorcových, v Európe hneď druhou najväčšou za Ruskom? Na porovnanie Francúzsko má 544-tisíc a Nemecko 357-tisíc km².

Okrem nepriateľsky naladeného obyvateľstva a zničenej krajiny Rusko svojím útokom získalo aj odpor drvivej väčšiny civilizovaného sveta. Prichádza jedna ekonomická sankcia za druhou a podľa všetkého sa počet sankčných opatrení ešte neskončil. Okrem technologických vymožeností spotrebného tovaru západného sveta, s ktorými sa Rusko bude musieť rozlúčiť, prichádzajú obmedzenia aj v oblasti obchodovania s fosílnymi palivami, od ktorých predaja je životne závislé. Znižovanie dodávok či stopnutie nákupu lacnej ruskej ropy a lacného plynu zabolí aj nás. Otázne je koho viac.

V roku 2018 predstavoval obchod Ruska s Európskou úniou 253,6 miliardy eur, čo znamená asi 42-percentný podiel jeho zahraničného obchodu. A tento podiel už tri týždne strmhlavo padá.

Na porovnanie kto viac v dôsledku sankcií v zahraničnom obchode stratí, uvediem nasledovné. Hlavným obchodným partnerom EÚ v oblasti tovaru je Čína s celkovým podielom 16,1 % a USA s 15,2 %. Ďalšími partnermi, čo sa týka tovaru, sú v poradí Švajčiarsko (6,9 %), Rusko (4,8 %) a Turecko (3,6 %).

Ťažkostiam pre stratu zdroja lacného plynu a ropy sa asi nevyhneme, ale stopka pre zahraničný obchod je 42 percent pre Rusov a 4,8 percenta pre EÚ. V obchodnej vojne je tak víťaz dopredu zjavný a teraz už len pomôcť Ukrajincom, aby vojenský konflikt s Ruskom zvládli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava