Mokrou dolinou do deravej jaskyne na opekačku

Tento týždeň vás pozývame na parádny výlet pre všetkých lenivejších alebo menej zdatných turistov. Poďte s nami na výlet po kľukatých cestičkách Záhoria do obce, ktorá je aj mokrá, aj suchá. Robíme si žartíky. Plavecký Mikuláš, pretože o tejto dedinke je reč, sa totiž rozprestiera v dvoch malokarpatských dolinách – Mokrej a Suchej.

(Autor: vd)

Ak pôjdete na výlet autom, odparkujte ho až na hornom konci dediny, len kúsok od svätostánku s Bohorodičkou. Vojdete do Mokrej doliny, kde pod kopami lístia zurčia pramienky čírej horskej vody. Sprevádzať vás bude zelená turistická značka. Pôjdete po Náučnom chodníku Plavecký kras. Na informačnej tabuli sa v skratke dozviete nielen o rastlinstve, ale aj živočíšstve tejto oblasti. Zhliadnuť môžete jaštericu múrovú, bociana čierneho, chrobáka s dlhými fúzami – fuzáča alpského či jaštericu zelenú alebo modlivku. Ak zbadáte hada, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude neškodná užovka stromová.

Cesta Mokrou dolinou cez les s množstvom vyvrátených stromov aj s koreňmi je prístupná i pre mamičky s kočíkmi, takže sa ňou môžu špacírovať celé rodiny. Samozrejme, nie vo vetre, vtedy je tu asi dosť nebezpečne. Ak sa vám deti zahrabú do lístia, počítajte s tým, že budú mokré, aj keď je všade okolo sucho. Vodári tu majú svoj raj – ochranné pásmo prvého stupňa. Dobrú vodičku si môžete vypiť z horského potôčika rovno z dlane alebo zo šálky, ktorú tu ktosi zavesil na rozvetvenú haluz pri jednej z lesných studničiek.

Naším cieľom je prírodná pamiatka Deravá skala. Nachádza sa asi po poldruhakilometrovom putovaní od auta. V zarastenom svahu, ktorý lemujú vyvrátené kmene starých stromov, ju nájde iba pozorný návštevník. Nachádza sa vpravo, v skalách, ale geologicky na ľavej strane doliny – podľa smeru toku. Skala ako vystrihnutá z čias prvotnopospolnej spoločnosti leží v nadmorskej výške 460 metrov. Je veľká, vysoká, zmestili by sa do nej aj dva-tri autobusy. Má dĺžku 26 a výšku 15 metrov. Z jej stropu kde-tu kvapká voda.

Jaskyňu osídľovali naši predkovia v paleolite, neolite a v stredoveku. Najstaršie nálezy pochádzajú z paleolitu. Archeológovia tu objavili hroty z mamutieho kla, jaspisové a pazúrikové nožíky, lištové hroty, škrabadlá a kostené hroty mladečského typu. K neolitickým nálezom patria fragmenty keramiky, kostené šidlá, nože a brúsené kamenné sekery, ako aj hrob s detskou kostrou v skrčenej polohe. Jaskyňa je aj významnou paleontologickou lokalitou.

Výstup k jaskyni nie je síce dlhý, ale náročnejší. Treba si obuť kvalitnú obuv, aby ste si nevyvrtli členok alebo sa nešmykli. Ak sa chystáte opekať, drevo si nazbierajte po ceste, lebo pri skalnom otvore je takmer všetko použiteľné vyzbierané. V strede jaskyne je pre vás pripravené miesto, kde si môžete založiť oheň a opiecť špekáčiky.

Oproti Deravej skale, vo vzdialenosti asi 130 metrov, sa v nadmorskej výške 425 metrov nachádza ďalšia významná jaskyňa Tmavá skala, tá je však pre verejnosť neprístupná.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel