Benefity športovania v jarnej prírode

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 22. marca 2022, 14:48

Hrejivé slnečné lúče, rozkvitnutá jarná príroda a vzduch obohatený o fytoncídy z rastlín sú dobrým dôvodom na pobyt v horskom prostredí. Vo vyššej nadmorskej výške sa telo pri športovaní zbaví nazhromaždeného balastu a prirodzene dochádza k detoxikácii.

(Autor: inz.)

Do ľudského tela sa denne dostávajú ťažké kovy, voľné radikály, vírusy a baktérie. Ako sa ich zbaviť? Z organizmu sa toxíny uvoľňujú spravidla štyrmi spôsobmi – cez pečeň, obličky, pľúca a pokožku. Preto dobrým tipom na detoxikáciu je nielen pohyb v prírode, ale aj vhodné stravovanie. Na jar je dobré konzumovať ľahkú stravu, ktorá uprednostňuje zdravé potraviny. Detox tela podporia aj výživové doplnky – zelený jačmeň, moringa, aloe a mnoho iných. A k očiste orgánov prispieva tiež kvalitný pitný režim – čistá voda, bylinkové čaje či čerstvé ovocné a zeleninové šťavy.

V zdravom tele zdravý duch

Či patríte do veľkej rodiny turistov, bežcov alebo cyklistov, každý pohyb v prírode prináša množstvo zdravotných benefitov – čistí telo i myseľ, zlepšuje fyzickú kondíciu aj náladu. Športovanie tiež podporuje rozvoj osobnosti – zvyšuje sebavedomie, sústredenosť a výdrž. A pokiaľ chodíte športovať do prírody aj s deťmi, pri bicyklovaní venujte dostatočnú pozornosť výberu sedačky. Detské sedačky na bicykle môžete umiestniť vpredu alebo vzadu. Sedačka vpredu vyhovuje skôr kratším jazdám a zadná sedačka je vhodná aj na dlhšie trasy. Predná sedačka je pre deti do 15 kg, na zadnej sedačke môže sedieť dieťa s hmotnosťou do 22 kg. Pokiaľ chcete s dieťaťom počas jazdy komunikovať, vyberte si model, ktorý bude na bicykli upevnený vpredu. Výhodou zadnej sedačky je dobrý výhľad dieťaťa a väčší priestor na sedenie.

Pohodlné oblečenie a obuv

Čo by nemalo chýbať športovcovi v jarnom športovom šatníku? Hlavným prvkom jarného športového oblečenia sú ľahké a vzdušné odevy. Súčasná športová móda preferuje kvalitné materiály a praktické strihy. Recept na výber športového oblečenia je jednoduchý – zvršky, v ktorých sa každý turista, bežec či cyklista cíti komfortne. A toto pravidlo platí aj pre športovú obuv. Športová obuv má byť pohodlná, nohy športovca má vhodne fixovať a telu poskytovať dobrú stabilitu. Dôležitý je vyhovujúci tvar, aj správna veľkosť. Skvelým tipom je Dynafit obuv, ktorá je vyrobená z kvalitných materiálov. Všetky modely tejto značky sú vzdušné a nepremokavé, majú pevnú konštrukciu a mäkkú podrážku. Pohodlnú športovú obuv ocení každý. Nielen pokročilí športovci, ktorí športujú pravidelne a dlhodobo, ale aj začiatočníci, ktorí sa s turistikou či s cyklistikou len zoznamujú.

(inz.)                    

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard