Chystajte sa na žaby

Približne v polovici marca, keď sa vonku oteplí a teplomer ukazuje viac ako desať stupňov, sa žaby vydávajú na svoju púť k Striebornici. Prechádzajú pritom z role cez cestu až do vody, preto ich ohrozujú jazdiace autá. Ak neviete, čo s načatým jarným večerom, môžete si spraviť prechádzku a pomôcť žabám bezpečne sa dostať do jazera.

(Autor: red)

Prenášanie žiab je aktivita, ktorú začali dobrovoľníci z občianskeho združenia Kvas ešte pred 15 rokmi. Každoročne, až do začiatku pandémie, stavali na roli zábrany, cez ktoré migrujúce ropuchy nepreskočili. Na to, aby sa dokázali bezpečne dostať do vody, potom organizovali hromadné dobrovoľnícke akcie, v rámci ktorých žaby prenášali. Vo vodách Striebornice sa ropuchy hneď pustia do práce, nájdu si partnera a venujú sa zachovávaniu žabieho rodu.

Ak sa pôjdete v najbližších dňoch poprechádzať na Striebornicu a uvidíte na ceste žabu, pomôžte jej dostať sa bližšie k vode, aby ju nezrazilo auto. Žaby tiahnu až za šera, približne od 19.00 do 19.30 h. Ak je chladné počasie už cez deň, večer nepôjdu.

A aké obojživelníky sa tam budú nachádzať? Migrujú najmä ropuchy bradavičnaté, no pri Striebornici sa vyskytuje aj skokan hnedý, štíhly, rapotavý, krátkonohý a zelený. Žaby prežijú zimu zahrabané v zemi alebo skryté pod kameňmi a lístím a približne v polovici marca začnú tiahnuť do vôd. Najohrozenejšie sú pritom práve ropuchy, ktoré sú pomalé a na ceste sa zdržia najdlhšie. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín