Bylinkárka radí: Hluchavka aj na urologické ťažkosti

  • Bylinkárka radí
  • 14. marca 2022, 23:45

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví hluchavku bielu.

(Autor: Jörg Hempel)

Hluchavka biela (Lamium album) je trváca bylinka so štvorhrannou byľou, ktorá je málo rozkonárená. Na byli rastú protistojné, kopijovité, na okraji hrubo pílkovité listy. Z pazúch listov vyrastajú biele kvietky. Hluchavka kvitne v apríli až októbri. Rastie do výšky 15 až 50 centimetrov. Darí sa jej pri cestách, v húštinách, pri múroch.

Táto bylinka je považovaná za burinu, ale v minulosti sa používala na farbenie vlasov, pri málokrvnosti, pri pľúcnych chorobách. Zberám kvitnúcu vňať. Hluchavka biela obsahuje účinné látky, ktoré sú prospešné pre naše zdravie, spomeniem cholín, flavonoidy, silice, triesloviny, amíny, minerálne látky a stopové prvky.

Hluchavku používam pri zápale dýchacích ciest, na zmiernenie silného a bolestivého menštruačného krvácania, pri pohlavných infekciách, pri výtokoch bielych, žltých, zelených, zapáchajúcich, u starších ľudí uľahčuje močenie, priaznivo pôsobí pri ochoreniach sleziny, žalúdka a čriev, lieči hemoroidy, podporuje metabolizmus, znižuje tvorbu sekrétov, spevňuje tkanivá. Ďalej je vhodná pri všetkých urologických ochoreniach, zápale močového mechúra a močových ciest, pri zväčšenej prostate a pri zlej funkcii obličiek.

Hluchavku je vhodné užívať proti kŕčovým záchvatom, ako je epilepsia, a pri nespavosti. Ako kloktadlo ju používam pri angíne a zápale ústnej dutiny. Na vonkajšie použitie je vhodná pri všetkých kožných ochoreniach, hlavne pri mykózach. Hluchavka má protizápalové, protibakteriálne, upokojujúce, sťahujúce pôsobenie, obsahuje krv čistiace látky.

Čaj z hluchavky

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate hluchavky bielej, 2,5 dl vody

Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dva až trikrát denne užijeme. Čaj užívame osem týždňov, je vhodný pri zápale dýchacích ciest, na zmiernenie silného a bolestivého menštruačného krvácania, pri pohlavných infekciách, pri výtokoch bielych, žltých, zelených, zapáchajúcich, u starších ľudí uľahčuje močenie, priaznivo pôsobí pri ochoreniach sleziny, žalúdka a čriev, podporuje metabolizmus, znižuje tvorbu sekrétov, spevňuje tkanivá, pri všetkých urologických ochoreniach, zápale močového mechúra a močových ciest, pri zväčšenej prostate a pri zlej funkcii obličiek.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate hluchavky bielej, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Vňať dáme do 7 dl pohára a zalejeme až po vrch domácou pálenkou alebo lekárenským liehom. Lúhujeme 21 dní, občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme cez gázu do fľašky a dobre uzavrieme. Odložíme na chladné, tmavé a suché miesto.

Tinktúra je vhodná na vnútorné aj vonkajšie použitie. Vnútorne používame trikrát denne 20 kvapiek v 1 PL teplej vody. Tinktúra je vhodná pri pohlavných infekciách, pri výtokoch bielych, žltých, zelených, zapáchajúcich, u starších ľudí uľahčuje močenie, priaznivo pôsobí pri ochoreniach sleziny, žalúdka a čriev, podporuje metabolizmus, znižuje tvorbu sekrétov, spevňuje tkanivá, pri všetkých urologických ochoreniach, zápale močového mechúra a močových ciest, pri zväčšenej prostate a pri zlej funkcii obličiek. Vonkajšie použitie – do 2 l teplej vody nakvapkáme 30 kvapiek tinktúry a omývame postihnuté miesta na koži.

Kloktadlo

Potrebujeme: 2 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate hluchavky bielej, 3 dl vody

Postup: Kvitnúcu vňať vhodíme do vody, na miernom plameni 10 minút varíme, 15 minút lúhujeme, precedíme a počas dňa kloktáme. Kloktadlo používame pri angíne a pri zápale ústnej dutiny.

Kúpeľ

Potrebujeme: 50 g čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate hluchavky bielej, 2 l vody

Postup: Kvitnúcu vňať vhodíme do vody a na miernom plameni varíme 30 minút, ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Kúpeľ je vhodný pri kožných ochoreniach, mykózach, pri pohlavných infekciách a pri výtokoch.

Prášok

Potrebujeme: 50 g sušenej kvitnúcej vňate hluchavky bielej, mlynček

Postup: Vňať pomelieme v mlynčeku. Denne užijeme dvakrát za špic noža prášku. Prášok je vhodný na podporu metabolizmu.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard