Fotonávrat: Folkloristi z Mája pochovali basu s toľkými, že sme ich ani neporátali

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 11. marca 2022, 08:27

„Ešte nikdy som nevidela pochovávanie basy. A naozaj prídu s truhlou?“ To boli slová asi šesťročného dievčatka, ktoré spoločne so svojimi príbuznými prišlo na piešťanskú rozlúčku s fašiangom. Veselé, plné radosti, spevu a tanca – také bolo rozlúčenie s časmi zábav či plesov a karnevalov, ktoré sa pre koronu až na nepatrné výnimky v školách či materských školách vlastne ani nekonali.

Plačky počas smútočného obradu oplakávali basu. (Autor: vd)

Tento rok sa Pochovávanie basy dialo v utorok 1. marca v réžii mladých folkloristov zo súboru Máj. Svoju fašiangovú pochôdzku začínali spevom. Z Kúpeľného ostrova, kde ich ľudia prišli podporiť, tiahol dlhý zástup, v úvode ktorého boli muzikanti a za nimi fašiangové postavičky, cez Kolonádový most, okolo Klára vily k fontáne Lekno a odtiaľ na korzo smerom k Námestiu slobody. Za folkloristami kráčalo hádam aj štyristo-päťsto ľudí. Ich počet nevedel nik odhadnúť. Na Námestí slobody čakali ďalšie desiatky zvedavcov. Malí, veľkí, mladí, starí, dokonca psy.

„Veľmi sa teším, že ste prišli v takom hojnom počte. Je vidno, že sa potrebujeme aj trošku uvoľniť po tých ťažkých dobách, ktoré máme za sebou, a verím, že to už bude lepšie. Poprosila by som pána primátora, ktorý by vás tiež veľmi rád pozdravil v tento krásny deň. Príjemnú zábavu vám prajem,“ uviedla Michaela Žažová, nová riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Piešťany.

„Dobrý deň, dámy a páni, už je to aj nezvyk stretávať sa vo veselej atmosfére, keď je spolu viacero ľudí pohromade. Preto ďakujem mestskému kultúrnemu stredisku, že zorganizovalo pochovávanie basy už symbolicky v spolupráci s kúpeľmi. Takto sme sa z kúpeľov vo veselej atmosfére presunuli do stredu mesta. Ďakujem aj Folklórnemu súboru Máj za tieto krásne chvíle a ako hovorí kresťanská tradícia, toto je posledný deň, keď sa radujeme pred obdobím pôstu, ktorý bude nasledovať, ale doba je taká, že radosti v posledných dňoch veľa nebolo a ťažkých chvíľ bolo veľa. Preto si treba dopriať aj pozitívnu náladu. Dovoľte mi, aby som vám poprial krásne chvíle, dobrú náladu v spoločnosti priateľov,“ zaželal Piešťancom primátor mesta Peter Jančovič.

Program, ktorý „májovci“ spustili, sa nezaobišiel bez spevov dievčat, muziky, tancov ženských, mužských aj miešaných. Azda najväčší úspech mali karičky a Myjavské tance. No a v závere konečne prišla rozlúčka s basou. Farár kropil ľudí pomocou záchodovej kefy, miništrant ich okiadzal, plačky plakali, nasledovala vtipná odobierka a potom sa truhla zavrela. A bolo vymaľované. Ľudia tlieskali, usmievali sa, koštovali fašiangové dobroty, čo im kultúrne stredisko poponúkalo, a pekný utorkový program ešte mnohí z nich zavŕšili v kaviarňach či reštauráciách. Konečne to v Piešťanoch ožilo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila