Medvede opúšťajú zimné brlohy, ministerstvo apeluje na zvýšenú pozornosť

  • Príroda / Spravodajstvo
  • 7. marca 2022, 09:21

Medvede opúšťajú zimné brlohy, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) preto apeluje na zvýšenú pozornosť. Pri návšteve lesa je potrebné byť obozretným. Ak terén nie je dostatočne prehľadný, je vhodné dať o sebe vedieť polohlasným rozprávaním, pískaním či zakašlaním. Informuje o tom MPRV SR vo svojom profile na sociálnej sieti.

(Autor: Adam Tekula)

Počas minulého týždňa zaznamenal štátny podnik Lesy SR útok medveďa na horára, ktorý v Strážovských vrchoch v doline Tiefengrund vykonával bežnú činnosť v lese. „Šelma mu spôsobila viaceré poranenia, mal doškriabanú tvár a ruky, natrhnuté ucho, zahryznuté do ramena a bol v šoku. Zraneného muža previezli do bojnickej nemocnice,“ informoval rezort pôdohospodárstva.

Lesníci a poľovníci preto upozorňujú na to, že medvede sa po prebudení potrebujú nasýtiť, sú aktívne a práve hlad spôsobuje ich nervozitu. Keďže zdroje rastlinnej potravy sú v tomto období ešte chudobné, vyhľadávajú uhynutú zver či odpadky. Medvedice sa zdržiavajú v blízkosti brlohov, pretože chránia svoje mláďatá.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel