Bylinkárka radí: Jastrabina lieči cukrovku aj epilepsiu

  • Bylinkárka radí
  • 7. marca 2022, 07:03

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví jastrabinu lekársku.

(Autor: Epibase)

Jastrabina lekárska (Galega officinalis) pochádza z južnej Európy a zo západnej Ázie. Je to trváca bylina s priamou, hranatou byľou. Listy sú striedavé, nepárno perovito zložené a svetlozelené. Z pazúch listov vyrastajú dlhé strapce bielych, ružových alebo fialkových kvietkov. Kvitne od júna do augusta. Plod je struk s hnedými semenami. Jastrabina dorastá do výšky 90 centimetrov, rastie na vlhkých pôdach a v presvetlených lesoch.

Jastrabina lekárska je vzácna a málo známa bylinka, ktorá sa v minulosti používala na zníženie horúčky a pri morových nákazách. U nás ju nájdeme len ojedinele, a tak si ju musíme dopestovať. Dnes sa používa na zníženie hladiny cukru v krvi, pri epilepsii, na tvorbu materského mlieka, má priaznivý vplyv na látkovú premenu, upravuje imunitný systém, vhodná je pri tráviacich problémoch, čistí krvný obeh, znižuje horúčku a používa sa pri kožných problémoch, v gynekológii pri výtokoch a gynekologických zápaloch. Jastrabina obsahuje dusíkatú terpenoidnú látku, galegín, triesloviny, saponíny, flavónové glykozidy. Má antidiabetické, protizápalové, potopudné a močopudné pôsobenie.

Upozornenie: Pri zbere v prírode musíme byť opatrní, nakoľko sa viaceré rastliny na seba až nápadne podobajú, mnohé z nich sú však jedovaté. Inak jastrabina nemá žiadne kontraindikácie.

Čaj z jastrabiny

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate jastrabiny lekárskej, 2,5 dl vody

Postup: Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a raz denne užijeme. Čaj užívame štyri týždne, týždeň prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj je vhodný na tvorbu materského mlieka, zníženie hladiny cukru v krvi a používa sa pri epilepsii.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate jastrabiny lekárskej, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Vňať dáme do pohára a zalejeme až po vrch domácou pálenkou alebo lekárenským liehom. Lúhujeme 21 dní, občas pretrasieme. Potom prefiltrujeme cez gázu do fľašky a dobre uzavrieme. Odložíme na chladné, tmavé a suché miesto. Tinktúru užívame trikrát denne 20 kvapiek v 1 PL teplej vody dva týždne, dva týždne prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať. Užívanie tinktúry má priaznivý vplyv na látkovú premenu, upravuje imunitný systém, vhodná je pri tráviacich problémoch, čistí krvný obeh, znižuje horúčku a používa sa pri kožných problémoch, v gynekológii pri výtokoch a gynekologických zápaloch. Tinktúru nesmú užívať ľudia s epilepsiou.

Masť

Potrebujeme: 100 g čerstvej kvitnúcej vňate jastrabiny lekárskej, 150 g bravčovej masti

Postup: Do kastrólika dáme vňať jastrabiny a 150 g masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná pri ekzémoch, vyrážkach, ťažko sa hojacich ranách.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard