Ako vybrať správnu umývadlovú batériu?

  • Piešťanský týždeň / Inzercia
  • 1. marca 2022, 11:48

Umývadlová batéria patrí medzi
štandardné vybavenie kúpeľne. Napriek tomu môže mať od obyčajnosti ďaleko. Akú
vybrať, aby bola efektívna vo funkčnosti a efektná na pohľad?

(Autor: inz.)

Poctivo zmerajte umývadlo

Prvým krokom pred výberom samotnej umývadlovej batérie je starostlivé zmeranie umývadla. Nevhodne zvolená umývadlová batéria totiž spôsobí množstvo nepríjemností: nepohodlná obsluha, riziko poškodenia batérie či umývadla, vytekanie vody  von z priestoru umývadla, rozstrekovanie vody (príliš vysoká batéria a nízke umývadlo), nedostatok priestoru na umývanie. Jednoducho, správna veľkosť, ale aj tvar sú v tomto prípade kľúčové. Obzvlášť pozorní buďte v prípade, že ste majiteľmi umývadla, umiestneného na doske. Výtok musí byť nielen dostatočne vysoký, ale aj dlhý.

Umývadlová batéria stojančeková vs. na stenu

Odpoveď, ktorú je dôležité nájsť, je, či preferujete batériu stojančekovú (či už umiestnenú na umývadlo, alebo vedľa neho), alebo na stenu (vo variante na stenu alebo podomietkovú verziu). Stojančeková batéria je klasikou, ktorá nesklame a v mnohom vás môže nadchnúť. Jej inštalácia je rýchla a väčšinou nekonfliktná. Efektné sú voľne stojace umývadlové batérie vedľa samostatne stojaceho alebo zápustného umývadla. Klenotom vašej kúpeľne sa potom môže stať podomietková umývadlová batéria na stenu, obzvlášť pokiaľ siahnete po nejakom designovom kúsku. V týchto prípadoch si však zvoľte také umývadlo, kde nie sú predvŕtané diery, inak bude kúpeľňa vyzerať nedorobene a vaša snaha o vyvážené prostredie utrpí.

Pozor na city

Niekedy máme pocit, že presne toto je pre nás. Lenže kvôli chvíľkovému citovému zaslepeniu prehliadneme logické komplikácie. Nie každá batéria je kompatibilná s každým umývadlom. Násilná kombinácia nevedie k spokojnej budúcnosti. O čom je reč? Zamilovali ste sa do stojančekovej viacotvorovej batérie? Tak sa uistite, že na ňu máte „pripravené“ umývadlo, teda že je vybavené dostatočným množstvom otvorov. Nie vždy je tiež vhodná kombinácia štýlov či výrobcov, namiesto rafinovaného kontrastu získate bolesť hlavy.

Povrchy pre krásu aj výdrž

Nestarnúcou klasikou je chrómový povrch, ktorý miestnosť príjemne rozžiari a navodzuje tiež pocit čistoty a stability. Siahnuť však môžete aj po menej tradičných povrchových úpravách – matný chróm, nehrdzavejúca oceľ, odtiene zlatej, antracit, biela či čierna. Výnimkou nie je ani kombinácia materiálov. Dôležitým aspektom však je ošetrenie týchto povrchov. Špeciálne vrstvy chránia povrchy pred usadzovaním nečistôt, vodných kvapiek a tvorbou vodného kameňa, navyše zvyšujú ich mechanickú odolnosť, a tak sa vyhnete oderom a škrabancom. Údržba je rýchla a povrchy si svoj vzhľad zachovávajú dlhodobo krásny.

Batéria k umývadlu podporí štýl kúpeľne

Základom harmonicky vyzerajúcej kúpeľne je vzájomný súlad jednotlivých kúpeľňových prvkov. Vďaka prostrediu, ktoré lahodí oku, sa môže uvoľniť aj vaša myseľ a s ňou celé telo. Umývadlová batéria je jedným z prvkov, ktoré vás v tejto snahe môžu podporiť. Ak ste priaznivci moderných línií, zvoľte také série, ktoré sa pohrávajú s hranami, surovosť získate vďaka industriálne zameraným batériám, luxus navodzujú designové kúsky, jemnosť poskytnú línie oblé. Samostatnou kapitolou sú séria vintage a retro. K patričnému štýlu je vhodné zvoliť aj zodpovedajúce umývadlo.

Čo ešte je dobré zvážiť?

  • Páková batéria by mala byť vybavená keramickou kartušou, ktorá zaisťuje hladké a presné ovládanie.
  • Oceníte ošetrenie proti odtlačkom prstov.
  • Odpovedzte si tiež na otázku, či chcete umývadlovú batériu s výpusťou (obvykle ju zaisťuje ťahadlo na zadnej strane batérie), alebo bez výpuste.
  • Podomietkové batérie potrebujú podomietkové montážne teleso a je nutný stavebný zásah.
  • Existujú umývadlové batérie s otočnými výtokmi.
  • Vodný prúd sa dá pri niektorých umývadlových batériách regulovať pomocou perlátora.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila