Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 27. februára 2022, 18:43

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, bronz nad zlato! Tak by sme mohli parafrázovať titul známej rozprávky. Olympijské hry sú najväčším športovým sviatkom. Ešte stále je živá zakladajúca myšlienka olympijských hier: „Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa.“ Nikde inde sa, žiaľ, už tento hlboko filozofický odkaz nepoužíva.


Jano Babič (Autor: red)

Šport je ekonomicky vysoko atraktívna disciplína, kde sa často používajú prostriedky ostro kontrastujúce so spomínanou olympijskou zásadou. Hodnota olympijských medailí už nie je na úrovni hodnoty titulov majstrov sveta. Mnoho športových odvetví dáva prednosť komerčným súťažiam a príjmom z televíznych prenosov. Dalo by sa hovoriť o poklese športovej kvality týchto disciplín na olympijských súťažiach, lebo vraj tí najlepší chýbajú.

Naša delegácia odchádzala na olympiádu do Číny bez veľkých očakávaní. Od Petry sa čakala medaila, bola, a zlatá. Bolo ešte pár disciplín, kde, keby bola „motyka“ vystrelila, mohli by sme uspieť. Žiaľ, vystrelila malorážka a niekam „pánubohu do neba“. Hokejisti odchádzali v tichosti po nie veľmi vydarenej príprave. Tomu zodpovedal aj začiatok turnaja. Verím, že niekde tlelo odhodlanie, veď sme na olympiáde a je nás vidieť. Nečakané sa stalo skutočnosťou. Preto bronz nad zlato, lebo ho nik nečakal. Tí chlapci chceli len dokázať, že sa zúčastnili. Ďakujeme.

Nielen pandémia mení plány a udalosti. Stáva sa to aj bez jej pričinenia, a tak sme na nedeľu pripravenú reláciu z „technických“ príčin neodvysielali. Ostane aktuálna na budúci týždeň. Poľský saxofonista a džezová osobnosť Zbigniew Namyslowski nás opustil, ale jeho hudba znie naďalej. Dve desiatky slovenských albumov vydaných v roku 2021 hodnotila porota v ankete RadioHead Awards. Do finálovej päťky sa dostali: František Báleš – Hviezdoslav Sonety (Hudobný fond), Šrámek & Nikitin – November (Real Music House), Lukáš Oravec – Movin´ Spirit (Lukáš Oravec Records), Sisa Fehér – „KHI“ (Slnko Records) a Sisa Michalidesová – Majster a Margaréta (LP Studio).

Winter JazzFest Trnava po dvoch rokoch zaznie piatok 25. februára v KC Malý Berlín. Na programe bude Sisa Michalidesová s projektom „Chloe“ a Michal Bugala trio s bubeníkom Davidom Hodekom, basgitaristom Richardom Csinom a s nimi anglická speváčka Vula Malinga. Mikulášsky jazzový festival v sobotu 26. februára predstaví vokálne kvarteto The Sound Pack. Katovické vokálne kvarteto v októbri 2019 vydalo debutový album On Air.

Podoby džezu budú informovať o novinkách na domácej i zahraničnej džezovej scéne. Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav