Bylinkárka radí: Bazalka lieči nervy aj srdce

  • Bylinkárka radí
  • 22. februára 2022, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví bazalku pravú.

taormina rainbow messina bougainvillea basil basilico hotel san domenico giardini naxos etna volcano vulcano island isola sicilia sicily italia italy sea sun landscape free europe wallpaper michael micky castielli resolution vacation holiday travel flight creativecommons creative commons zero CC0 cc0 CC cc panoramio flickr googleearth maps geotagged gnu gimp wikimedia (Autor: Castielli)

Bazalka pravá (Ocimum Basalicum) je jednoročná rastlina. Štvorhranná stonka môže byť vysoká 20 až 60 cm. Listy má protistojné, vajcovitého tvaru. V pazuchách listov rastú biele alebo ružovofialové kvietky s päťpočetnou korunou. Usporiadané sú v koncových súkvetiach.

Vo vidieckych záhradách sa bazalka pestovala ako okrasná liečivá rastlina a korenina. Dnes rastie na plantážach, doma ju môžeme pestovať v črepníku alebo v záhradke na slnečnom mieste. Pochádza z Indie, odtiaľ sa v staroveku rozšírila do Európy. Známa je svojou vôňou.

Bazalka kvitne od júna do septembra. V čase kvitnutia zberám celú vňať. Zber opakujem viackrát do roka. Bazalka za svoje liečivé účinky vďačí hlavne siliciam, trieslovinám, flavonoidom, éterickému oleju, gáfru a iným látkam. V kuchyni je známa ako chutná korenina, čerstvými listami sa korenia majonézy, nátierky, šaláty, mäso, ryby a omáčky.

Liečivé účinky bazalky majú široké uplatnenie. Posilňuje nervový a kardiovaskulárny systém, odporúčam ju pri nervovom vyčerpaní a únave, zvyšuje tvorbu materského mlieka, zmierňuje a upravuje menštruáciu, zmierňuje migrénu. Pri vnútornom užívaní zlepšuje trávenie, chuť do jedla, pôsobí protizápalovo v ústnej dutine, užíva sa pri chronickej gastritíde, harmonizuje peristaltiku čriev, pôsobí proti nadúvaniu.

Známa je ako prírodné antibiotikum. Podporuje činnosť srdcového svalu a pečene. Odporúčam ju pri nespavosti, kašli, astme, prechladnutí, proti kŕčom a nadúvaniu. Na vonkajšie použitie je vhodná ako kloktadlo hlavne proti zápalom v ústnej dutine, pri paradentóze a kožných ochoreniach.

Čaj z bazalky pravej

Potrebujeme: 1 ČL čerstvej alebo sušenej bazalky pravej, 2,5 dl vody

Postup: Bazalku vhodíme do šálky a zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užívame dvakrát denne. Čaj je vhodný užívať na podporu materského mlieka, pri vyčerpaní, zmierňuje migrénu, pri nadúvaní.

Bazalkový olej

Potrebujeme: 100 g čerstvej bazalky pravej, 7 dl slnečnicového alebo olivového oleja, 7 dl pohár

Postup: Čerstvú nakrájanú bazalku vhodíme do pohára a po vrch zalejeme olejom. Pohár uzavrieme, občas pretrasieme a lúhujeme na parapete okna 14 dní. Potom precedíme cez gázu. Túto esenciu môžeme pridávať do jedál, do kúpeľa alebo inhalovať. Keď máme kvalitný olej, môžeme aj vnútorne užívať tri kvapky trikrát denne. Znižuje krvný tlak.

Bazalkový ocot

Potrebujeme: 100 g čerstvej bazalky pravej, 7 dl kuchynského octu, 7 dl pohár

Postup: Bazalku nakrájame, vhodíme do pohára a po vrch zalejeme octom. Pohár uzavrieme, občas pretrasieme a lúhujeme na parapete okna 14 dní. Potom precedíme cez gázu. Túto esenciu môžeme pridávať do jedál a do kúpeľa. Kúpeľ, ktorý sa robí tesne pred spaním dvakrát do týždňa, je vhodný pri všetkých kožných ochoreniach.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard