Poniklecová lúčka na Soroši – prírodný raj najmä na jar

  • Tip na výlet
  • 21. februára 2022, 00:02

Ak si na mape Trnavského kraja vyhľadáte náučné chodníky, neďaleko Hlohovca objavíte jeden z nich. Volá sa Náučný chodník Sedliská. Je to prírodná cestička, vedie od autobusovej zastávky Hlohovec-Soroš trochu do kopca, niekedy aj za zvuku výstrelov z neďalekej strelnice. Zvládnu ju aj slabšie povahy, teda tie, ktoré sa obávajú vyčerpávajúcich fyzických výkonov.

Na jar tu môžete obdivovať takéto krásne ružice poniklecov. (Autor: red/lu)

Ak opomenieme záverečné stúpanie do kopca, z ktorého vidno široko-ďaleko, vyvážia to naozaj krásne výhľady na Hlohovec i okolie za predpokladu, že vonku je jasno a viditeľnosť je tak akurát na parádne selfie. Autori tohto náučného chodníka osadili aj štyri informačné tabule, kde sa dočítate o faune i flóre tohto čarovného miesta ako stvoreného na letné pikniky v tráve.

Ako sme už uviedli, trasa v prírodnej rezervácii Sedliská je nenáročná. Ide o chránené územie, kde sa bohato vyskytujú nielen krásne kvety – poniklece. Vyniká poniklec veľkokvetý, ktorého názov „modrý sosón“ sa premietol aj do pomenovania Poniklecová lúčka na Soroši. Na jar sa tu môžete kochať aj hlaváčikom jarným – žltým sosónom.

Ako sa uvádza v materiáloch na stránke Náučných chodníkov Slovenska, fauna Sedlísk je známa výskytom stepných druhov typických pre teplé oblasti pri Stredozemnom mori a Čiernom mori. Bolo tu zaznamenaných až 112 druhov denných motýľov. K často sa tu vyskytujúcim živočíchom patria aj jašterica zelená a užovka stromová. V blízkosti rezervácie je opustený kameňolom, kde sa ťažili druhohorné vápence a dolomity. Pod triasovými vápencami sa v lome nachádza asi dva metre hrubá poloha červenkastých a ružových ílovitých bridlíc mladokriedového veku, čo dokumentuje obrátený vrstevný sled. Najmladšou horninou v oblasti Sedlísk je spraš.

Neďaleko rezervácie pod cestou je v blízkosti pôvodného zdroja pitnej vody pre hlohovský pivovar studnička. Pivovar v Hlohovci, založený v roku 1722, od roku 1989 nefunguje, avšak pivo podľa jeho receptúry sa dnes varí v pivovare v Litovli na Morave. Prameň nemá pôvodnú výdatnosť a slúži ako neoficiálny zdroj úžitkovej vody pre priľahlú chatovú osadu Vápenica.

Ak ste sa dostali až k lomu a máte so sebou turistickú mapu alebo navigáciu v mobile, cestičkami po lese sa o niečo menej ako hodinu pešej chôdze dostanete až k hlohoveckej vieche Jašter. Tam sa môžete občerstviť aj najesť a počkať na odvoz autobusu či niekoho z vašich blízkych, ktorí vám iste ochotne prídu naproti na svojom štvorkolesovom tátošovi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel