Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 20. februára 2022, 11:15

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, ľudský život má svoje ohraničenie. Začiatok a koniec sú vlastne jediné dve absolútne istoty, ktoré sa v živote človeka vyskytujú. Tieto dve udalosti sú nevyhnutné a všeobecne sa s nimi počíta. Niet iného východiska, vieme, že sa stanú. Preto by sme mohli s nimi rátať a vziať ich na vedomie.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Narodenie vlastne vnímame s predstihom. Dokonca dnes už vieme pripraviť človiečikovi meno, ešte než sa sám prihlási. Prečo potom nekonáme rovnako aj na konci života? S pribúdajúcim časom sa frekvencia mojich návštev cintorína zhusťuje. Bol som na rozlúčke s priateľmi vo viacerých mestách. Vždy som odchádzal zneistený, s otázkou – takto to má byť? Rakva na vozíku, ozvučenie zaisťoval na zemi položený chrapľajúci reproduktor, rozlúčka obsahovala stručný, takmer neosobný výpočet zamestnaní a záujmov zosnulého, cirkevný obrad s farárom a vibrujúcim spevom zaslúžilej dobrovoľníčky pripomínal magnetofón pustený na vyššiu rýchlosť, príchod zriadencov, odvoz rakvy na vozíku k vonku stojacej naštartovanej dodávke, odvoz do krematória.

Za rakvou s pozostatkami človeka, ktorý zanechal za svoj život jedinečný príbeh, nenahraditeľné hodnoty, spomienku, zármutok jeho blízkych príbuzných a priateľov sa zabuchli dvere dodávkového auta. Všetko, čo som vymenoval, je praktický priebeh pravdepodobne naplňujúci literu zákona.

Ale nemohli by sme venovať takej vážnej udalosti viac pozornosti, úcty, piety, zamyslenia? Je to otázka neuskutočniteľnej investície? Z ktorej strany? Kto to môže zariadiť? Alebo je to takto dobré? Jedna z dvoch istôt v našom živote je to, že tento deň raz príde – preto by to mala byť udalosť dôstojná. Riešenie nie je zložité. Stačí vyjadriť vďaku a úctu všetkým, ktorých sa to týka.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany čaká opäť týždeň plný udalostí. Žiaľ, v ich obsahu aj smutná udalosť. Uplynulý týždeň zomrel jeden z velikánov poľského a európskeho džezu Zbygniew Jacek Namyslowski, v nedeľu sa konala súťaž mladých talentov JazzStartUp, zahrali Lenka Gálisová, Adrián Filip, Mária Reháková, v ankete magazínu Down Beat získala Cécile McLorin Salvant štyri ocenenia. Minulý rok odišlo viacero velikánov, medzi nimi George Mraz. Joe Lovano naňho v magazíne JazzTimes zaspomínal.

O tom všetkom budú Podoby džezu na Rádiu Piešťany v nedeľu o 20. hodine. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava