Bylinkárka radí: Baza čierna proti prechladnutiu

  • Bylinkárka radí
  • 16. februára 2022, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví bazu čiernu.

Čaj z kvetov bazy vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky, má aj močopudné účinky a mierne preháňa (Autor: Kku - eigenes/sk.wikipedia.org)

Baza čierna (Sambucus migra) kvitne v máji až v júli. Je to rozkonárený ker vysoký 3 až 10 metrov. Vnútro konárov vypĺňa biely stržeň. Listy sú nepárno perovito zložené, na okraji pílkovité, kvety drobné, aromatické v bohatých plochých vrcholíkoch s priemerom 20 centimetrov. Plody sú lesklé, čierne guľaté kôstkovice s krvavočervenou šťavou. Baza uprednostňuje pôdy bohaté na humus a dusík. Rastie na stráňach, rumoviskách, lesných okrajoch.

Zvyknem zbierať kvety, zrelé plody aj listy. Listy používam pri zápaloch trojklaného nervu, ischiase, bolesti chrbtice a pri vode v kolene. Baza obsahuje liečivé látky astragalín, kyselinu chlorogénnu, flavonoidy a v plodoch sa nachádzajú antokyaníny.

Čaj z bazy je prvotriednym liekom na všetky choroby z prechladnutia. Vyvoláva potenie, ničí hnilobné baktérie, čistí zahlienené priedušky, má aj močopudné účinky a mierne preháňa. Plody zbieram, až keď sú úplne zrelé. Suším ich alebo zalejem dobrým prírodným červeným vínom. Najradšej mám sirup, ktorý používam pri ochoreniach krvi.

Čaj z bazy čiernej

Potrebujeme: 1 ČL kvetu bazy čiernej, 2,5 dl vody

Postup: Čerstvé alebo sušené kvety zalejeme vriacou vodou. Lúhujeme 10 minút a precedíme. Čaj pijeme trikrát denne, má potopudné, močopudné a protivírusové účinky. Je vhodný pri prechladnutí, chrípke, ničí vírusy a baktérie.

Bazový sirup

Potrebujeme: 2 l čistých zrelých bobúľ bazy čiernej, 3 l vody, 2 ČL kyseliny citrónovej, 1 kg kryštálového cukru

Postup: Bobule povaríme vo vode asi 30 minút. Potom ich ručným mixérom prepasírujeme a následne precedíme. Ešte raz zohrejeme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Ak sa tvorí pena, odstránime ju. Hotový ešte horúci sirup nalejeme do vyhriatych fliaš. Prikryjeme ich dekou a necháme vychladnúť. Sirup odporúčam užívať tri až štyrikrát denne 1 PL, vhodný je pri všetkých ochoreniach krvi.

Teplý obklad z listov

Potrebujeme: čerstvé listy bazy čiernej, 2 PL slnečnicového oleja, pánsku vreckovku

Postup: Listy porozkladáme na vreckovku, pokropíme teplým olejom a priložíme na postihnuté miesto. Na to dáme igelit a previažeme.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard