Tip na výlet: Rotunda Jurko má svoju atmosféru v každom ročnom období

  • Tip na výlet
  • 11. februára 2022, 00:01

Ak máte radi prechádzky a nechce sa vám chodiť len okolo Váhu či do centra, skúste zmeniť lokalitu. Prejsť sa môžete napríklad k najstaršej zachovalej sakrálnej stavbe na Slovensku. Nesie názov Rotunda Jurko a okrem samotnej historickej stavby vás čaká pekný výhľad na okolie. Z Piešťan do Nitrianskej Blatnice je to pritom len približne 15 kilometrov.

Rotunda svätého Juraja pochádza z deviateho storočia. (Autor: am)

Ak ste sa na Rotundu Jurko, skrytú v Považskom Inovci, ešte doteraz neboli pozrieť, odporúčame napraviť to. Východiskovým bodom je Nitrianska Blatnica, druhá obec za horským priechodom Havran. Tam sa stačí orientovať podľa hnedých informačných tabúľ, resp. turistických značiek. Tie vás jednoducho navedú k ceste, ktorá okolo kostola vedie smerom dohora k rotunde. Budete obchádzať prvé veľké parkovisko, na ktorom môžete, ale aj nemusíte nechať auto. Ďalej totiž vedie vyše kilometrová asfaltová cesta, po ktorej je možné ísť ďalej vozidlom.

Keď prídete na koniec asfaltky, uvidíte rozchodník a zrejme i zaparkované autá. Odtiaľ je to podľa ukazovateľa i GPS hodiniek niečo vyše dva kilometre k rotunde. Cestou uvidíte aj niekoľko informačných tabúľ, ktoré o nej napovedia viac. Cesta ide do kopca, prevýšenie je čosi cez 100 výškových metrov, no zvládnu ju bez problémov aj deti.

Rotunda je v súčasnosti zamknutá, no cez sklo uvidíte, ako vyzerá vnútri. Fascinujúce je i okolie, pretože aj keď primárne nejde o vyhliadku, výhľad na okolie je veľmi pekný. Ak by ste však aj tak chceli vidieť o čosi lepšie, môžete „potiahnuť“ po turistickom chodníku ešte vyše dva kilometre a dôjdete až na rozhľadňu na vrchu Marhát.

Ako uvádza občianske združenie Rotunda Jurko, vznik rotundy je datovaný do prvej tretiny 9. storočia. Každoročne v nedeľu po sviatku sv. Juraja sa tu konajú púte, ktorých viac ako 500-ročná tradícia nebola prerušená ani za bývalého režimu. Ako združenie tiež uvádza, do dnešných čias sa rotunda zachovala aj vďaka stavebným úpravám v 11.-13. storočí: „Najväčším stavebným počinom bolo preklenutie ruín a akési znovuvztýčenie kostolíka v roku 1530. V roku 1655 bola pristavená veža, pustovňa a stredoveká škola, ktorej najvýznamnejším žiakom bol rodák z Košickej Belej – Ján Scitovský, neskorší ostrihomský arcibiskup a kardinál, prímas mnohonárodného Uhorska.“

Reštaurátorské práce, ktorých výsledok sme publikovali aj v Piešťanskom týždni, v roku 2016 odhalili, že rotunda vznikla ešte pred príchodom Cyrila a Metoda na naše územie. Veľké reštaurátorské práce pod vedením akademického maliara Jozefa Doricu nielenže dodali Rotunde sv. Juraja reprezentatívny vzhľad, ale objavili aj predrománske okno a maľovaný konsekračný kríž na stene, ktoré ihneď napovedali, že stavba je staršia ako 1000 rokov. V pôvodných múroch sakrálnej stavby našli tiež na okrajoch malty organické vzorky (kúsky dreva a uhlíky), ktoré boli podrobené rádiouhlíkovému datovaniu.

Výsledky analýz ukázali, že vzorky dreva mali vek od 771 do 882 rokov n. l. a vzorky uhlíkov od 771 do 881 rokov n. l. Vzorky stavebnej malty odobratej zvnútra múrov a vnútorná omietková malta mali vek od 688 do 751 rokov n. l. Vidieť, že vzorky dreva, uhlíkov a malty mali v rámci neurčitosti analýz približne rovnaký vek, takže mohol byť vypočítaný ich výsledný vek od 789 do 873 rokov n. l.

Tento výsledok interpretovali tak, že rotunda bola s 95-percentnou pravdepodobnosťou postavená už v predcyrilometodskom období, t. j. pred rokom 863, keď sv. Cyril a Metod prišli na Veľkú Moravu. Zrozumiteľnejšie však je vyjadrenie stredného veku rotundy, teda 830±40 rokov n. l. Rotunda sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici tak môže byť najstaršou zachovanou sakrálnou stavbou s pôvodnými múrmi nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Oplatí sa ju teda vidieť, a to i v zime.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava