Tip na výlet: K zrúcaninám gotického hradu Dobrá Voda

  • Tip na výlet / Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
  • 8. februára 2022, 13:08

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Azda vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Ak patríte medzi troška lenivších turistov alebo takých, ktorí nezvládajú dlhé a náročné výstupy, pozývame vás na výlet do obce Dobrá Voda. S minimálnym úsilím zažijete maximálnu dávku zážitkov.

Za povstania Františka II. Rákócziho (1703) bol hrad veľmi poškodený a následne opravený. V roku 1762 celý objekt vyhorel a odvtedy chátra. (Autor: /I.M.O/Supa)

Okrem pekného námestia s fontánou, parkovou úpravou a lavičkami, historického Kostola narodenia Panny Márie, nádherného cintorína, v ktorom nechýba ani pomník významného slovenského básnika Jána Hollého, za ktorým prišli práve do Dobrej Vody štúrovci, aby im požehnal spisovnú slovenčinu, je tu i nádherná zrúcanina gotického hradu. Dá sa tam aj opekať.

Autom sa dostanete úzkou asfaltovou cestičkou až k cintorínu. Tu si môžete vozidlo zaparkovať. K hradu sa vyberiete naprieč cintorínom, kde môžete obdivovať pomníky zhotovené starými dobrovodskými kamenármi v barokovom štýle. Zaujmú vás nielen svojou monumentalitou a umiestnením, ale aj originálnym stvárnením. Prejdúc cintorínom, v ktorom sa nachádza aj pomník Hollého s textom Ľudovíta Štúra a bustou, ktorú zhotovil sochár Ladislav Dunajský, budete kráčať po červenej značke cez krasové údolie so starým židovským cintorínom s hebrejskými nápismi. Pozostatky náhrobkov sú svedkami dávnej doby, keď toto miesto bolo popraviskom. Citlivejším povahám naskakujú zimomriavky. Miestny názov hovorí, že sa nachádzate Pod šibeničným vrchom. Vládne tu špecifická atmosféra genia loci. Asi po dvadsiatich-tridsiatich minútach sa dostanete cez les k zrúcaninám gotického hradu.

Hrad postavili na mieste staršieho hradiska v 13. storočí v hornatom teréne na skalnom výbežku, na jednej z ciest prechádzajúcich hrebeňom Malých Karpát. Jeho poloha ho predurčovala do úlohy strážneho hradu. Názov je odvodený od početných vodných prameňov v jeho okolí. V roku 1316 hrad obliehal, získal a do roku 1320 vlastnil Matúš Čák Trenčiansky. Potom bol až do konca 14. storočia kráľovským majetkom. Za povstania Františka II. Rákócziho (1703) bol hrad veľmi poškodený a následne opravený. V roku 1762 celý objekt vyhorel a odvtedy chátra. Z hradu sa zachovali pozostatky obidvoch veží, obvodové múry i delová bašta. Z troch bášt dolného hradu dve ešte existujú a zachovali sa základy hospodárskych budov v blízkosti vstupnej brány.

Aj v Piešťanskom týždni sme už písali o tom, že záchranné práce tu od roku 2007 organizujú mladí nadšenci zo združenia Renova. Hrad zbavujú náletov, domurovávajú, ochraňujú, čo sa ochrániť dá, spevňujú múry, aby sa zachovali aj pre ďalšie generácie.

(vd), foto (Autor: /I.M.O/Supa)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika