Vodotesné či obyčajné? Opravia vám aj také, aj také

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 6. februára 2022, 23:31

„Tvrdíte, že v Piešťanoch vám hodinky nik neopraví a ja vám garantujem, že už viac ako dvadsaťtri rokov tu v prevádzke zlatníctva Goldstein opravujeme aj hodinky. A ak ich neopravíme, opravu na sto percent zabezpečíme! V dnešnej dobe sa už servis hodiniek rôznych výrobcov svetových značiek robí inak ako v minulosti. Hodinári musia ročne absolvovať odborné školenia, aby získali oprávnenie na servis rôznych typov hodiniek.“ Tieto slová z úst majiteľa a konateľa spoločnosti Luster, Marcela Zenka z Moravian nad Váhom, boli reakciou na náš rozhovor s už legendárnym hodinárom Ladislavom Žitnanským z Krakovian.

Marcel Zenko pri prístroji, ktorým kontroluje garantovanú vodotesnosť hodín. (Autor: Goldstein)

Majiteľ piešťanského zlatníctva nás zároveň pozval do prevádzky v Auparku. Práve túto predajňu i ďalšie blýskavé obchodíky s názvom Goldstein prevádzkuje v Piešťanoch a vo Vrbovom spolu s Jurajom Minárikom. V predajni sa nachádzali jeho dve kolegyne, ktoré majú na starosti predaj výrobkov, poradenskú činnosť a drobné servisné služby. Nás zaujali náramkové hodinky, veď o nich sme sa prišli porozprávať viac.

„Spravidla na každý výrobok, ktorý tu máme, poskytujeme záručný aj pozáručný servis. Čo sa týka náramkových hodiniek, každému, kto si ich u nás zakúpi, poskytujeme na batériu dvojročnú záruku,“ uviedol Marcel Zenko. Tiež vysvetlil, ako to u nich funguje pri zákazníkoch, ktorí sem prídu s pokazenými, respektíve nefungujúcimi náramkovými hodinkami, ktoré ani nemusia byť zakúpené v ich predajni.

„Naše predavačky hodinky prevezmú. Ak ide o bežný typ, ktorému treba iba vymeniť batériu, urobia to na počkanie. Ak však sú hodinky vodotesné, výmenu batérií zabezpečujem ja so svojím kolegom. Hodinky otvoríme, baterku vymeníme a zároveň vykonáme vodotesnú skúšku na prístroji s protokolom. V predajni sa spravidla vždy niektorý z nás nachádza, takže ide o službu na počkanie. Ak sme práve v inej prevádzke, výmenu vykonáme v čo najkratšom čase, spravidla už v ten deň,“ dodal Zenko.

Zaujímalo nás, ako je to s náročnejšími opravami. „Tie vykonávajú naši zmluvní partneri. Mechanické opravy najbližšie robí náš kolega z Trenčína, ten si chodí po zozbierané hodinky určené na opravy spravidla raz do týždňa. Ak ide o zahraničné značky, opravy vykonajú ďalší zazmluvnení certifikovaní hodinári, ktorí každoročne absolvujú niekoľko školení na danú značku výrobku a majú aj prístup k databázam náhradných súčiastok v skladoch vo Švajčiarsku. Kooperujeme s okolitými krajinami – s Rakúskom, Českom, Nemeckom, ale ťažisko je u nás doma, na Slovensku. Z uvedených krajín máme najviac zákazníkov.“

Majiteľ Goldsteinu si sadol k prístroju s protokolom, kde práve spustil kontrolu vodotesnosti náramkových hodiniek. Trvalo to chvíľu, s výsledkom bol spokojný.

Reč sme zvrtli aj na výmeny a úpravu remienkov, ale aj na čistenie remienkov, hodinového puzdra či samotného strojčeka. To všetko sa deje na prevádzke, a ak ide o mechanickú poruchu, jej opravu zabezpečia formou dodávateľských vzťahov.

Keďže ľudia si kupujú aj budíky, na pretrase bola i táto téma. „V súčasnosti je cena budíka napríklad typu Quartz taká nízka, že v podstate sa už nedá porovnávať s dávnymi mechanickými typmi budíkov, ktoré mali životnosť po drobných opravách aj tridsať rokov. Ale quartzky sa ani veľmi nekazia. A ak sa pokazia, neoplatí sa ich opravovať, lepšie je kúpiť si za pár eur nový budík,“ poradil Zenko. Ako uviedol, aj v súčasnosti k nim ešte zavítajú zákazníci, ktorí o opravu svojho obľúbeného budíka požiadajú. Ak stačí len vyčistiť zaoxidované kontakty a vymeniť batériu, je vec vyriešená na počkanie.

No ak sa v Auparku či v iných prevádzkach Goldsteinu objaví zákazník s pokazenými nástennými hodinami, tu už nastupuje profi zazmluvnený hodinár, ktorý dokáže oživiť starú mechaniku, vyčistiť ložiská a všeličo ďalšie, aby stroj opäť tikal ako za mladých čias.

V obchode sa objavil zákazník, prejavil záujem o šperky. „Mimochodom, čo sa týka šperkov, poskytujeme aj komplexné zlatnícke služby. Opravujeme všetky typy zlatých, strieborných a iných kovových šperkov, brúsime kamienky, tie aj osádzame, prípadne prispôsobíme, a ak treba, dáme vyrobiť atypický stratený kamienok. No tu už ide o náročnejší technologický postup. Mnohokrát nás navštevujú zákazníci, ktorí prinesú zlomkové zlato a žiadajú z neho vyrobiť najčastejšie svadobné prstienky. Aj túto službu poskytujeme. Svadby sa spravidla rozbiehajú s príchodom teplejších dní, najmä v lete a na jeseň sa roztrhne vrece so snúbencami. A s prichádzajúcim letom je väčší záujem aj o ďalšie šperky – náušnice, zlaté či strieborné retiazky na nohy, veď každá žena sa túži skrášliť. Aj retiazky, náušnice či prstene opravujeme. Ak ide o zlomky zlata, z ktorých chce nevesta či ženích zhotoviť obrúčku, vždy sa im to oplatí. Za nové obrúčky spravidla zaplatia menej ako tretinu štandardnej ceny, zákazník platí iba prácu,“ skonštatoval Marcel Zenko.

Na Slovensku v tejto oblasti funguje systém výroby šperkov z registrovaných zliatin, takže ak si predstavujete, že šperk bude zhotovený z vami prinesených zlomkov zlata, ide o dogmu. Zlatníci musia podľa zákona dať úlomkový materiál prepracovať. Budúce obrúčky vám vyrobia z hotových registrovaných zliatin. Štát garantuje, že práve táto zliatina má zákonom dané parametre s príslušným množstvom zlata a prímesí ďalších kovových prvkov.

Čo sa týka výroby a servisu zlatníckeho sortimentu, na túto prácu s obľubou využívajú odborné rady a dlhoročné skúsenosti majstra Miroslava Zureka. Práve on vo svojej dielni čaruje so šperkmi.

Vraj zlatníci i hodinári by mali mať okrem svojho kumštu, dobrého zraku aj pokojný dych. V časoch, keď vôkol nás je až príliš nepokoja, sa v zlatníctve Goldstein na chvíľu zastavil čas. Minúty plynuli a zrazu bol čas rozlúčiť sa. Pri vitríne so šperkmi sa pristavil mladý muž, aby mu predavačka ponúkla šperk, ktorý sa mu zapáčil. Trošku nám zapózoval pri fotení a možno sme ho aj inšpirovali. A leto bude mať – ako inak – zlaté.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila