Olympiádu ako kedysi nezažijú…

Už o niekoľko dní nás čaká jeden zo športových vrcholov roka 2022 – Zimné olympijské hry v čínskom Pekingu. Ako veľký športový nadšenec a fanúšik sa vždy na olympiádu, či už zimnú, alebo letnú, veľmi teším. Úprimne, tentoraz mám však vzhľadom na dobu, v ktorej práve žijeme, trošku zmiešané pocity.


Tomáš Horký (Autor: red)

Pre každého športovca je jedným z najväčších vrcholov kariéry účasť na takomto prestížnom podujatí. Olympijské hry majú stále obrovský cveng a už len možnosť byť súčasťou takejto mega akcie musí byť zážitkom na celý život. Nevravím o možnosti bojovať o cenné kovy, či dokonca nejaký získať. To už sa stanete športovo „nesmrteľným“.

Možno to vnímam inak, ale mrzí ma za všetkých športovcov, ktorí boli na letných hrách v Tokiu, a tých, ktorí sa predstavia teraz v Pekingu, že nezažijú tú pravú atmosféru olympiády, na akú sme boli v minulosti zvyknutí – s fanúšikmi, bez všetkých protiepidemických opatrení s úžasnou atmosférou na športoviskách i v olympijskej dedine.

Spomínam si na rok 2012 a OH v Londýne. To bola doslova a do písmena oslava športu a pre mňa, hoci len ako televízneho fanúšika, neskutočným zážitkom spomedzi olympijských hier, ktoré som mal možnosť sledovať. Od otváracieho ceremoniálu, cez legendárne a epické športové výkony až po grandiózne ukončenie.

Bohužiaľ, teraz to tak asi úplne nebude, aj keď olympijského a športového ducha zaiste len tak niečo neprekoná. Všetko sa točí okolo prísnych opatrení, testovania, izolácie atď.

Športovci budú v prísnom režime a nechcem si ani predstaviť, ak niekomu, kto sa štyri roky pripravuje na možno jeden z vrcholov kariéry, zoberie možnosť súťažiť COVID-19. To je ozaj športová tragédia. Stalo sa to v niekoľkých prípadoch v lete a riziko je aj teraz. 

Pevne verím, že sa tieto ťažkosti a nepríjemnosti budú všetkým vyhýbať a súťažiaci zažijú aspoň v rámci možností športový sviatok, ktorý si budeme môcť aj my užiť pri televíznych obrazovkách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila