Bylinkárka radí: Jarva lekárska lieči ekzémy

  • Bylinkárka radí
  • 31. januára 2022, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví jarvu lekársku.

V Japonsku, Číne i vo Vietname je jarva jednou z najobľúbenejších bylín. (Autor: cs.wikipedia.org - H. Zell)

Jarva lekárska (Cnidium monnieri) je jednoročná až vytrvalá bylina, dorastajúca do výšky jeden meter. Byľ je málo rozvetvená, koncové lístky sú vajcovité alebo kopijovité. Horné lístky sú menšie s dlhou pošvou. Jarva má koreň vretenovitý. Na jej vrchole pri povrchu pôdy sú obnovovacie púčiky, z ktorých z jari vyrastajú nové rastlinky. Kvietky s piatimi okvetnými lístkami, ktoré majú päť tyčiniek, sú bielej až ružovkastej farby. Kvitne od mája do júla a semená dozrievajú od júla do augusta. Plod je dvojnažka.

Semienka tejto bylinky sadím v máji v záhrade, lebo nie je mrazuvzdorná. Jarva pochádza z Ázie, kde je už po stáročia obľúbenou liečivou bylinou, aj v súčasnosti ju tam denne konzumujú. V Japonsku, Číne, Vietname je jednou z najobľúbenejších bylín.

Používam ju pri liečení kožných ekzémov, pri problémoch s kožou, ako sú vyrážky, pri bolestiach hlavy, závratoch, únave, pri poruchách s menštruáciou, pri obezite a pri metabolických poruchách. Je to prírodné afrodiziakum, veľmi vhodné pri impotencii a frigidite. Jarva obsahuje účinné látky, ako sú furanokumariny, benzofuranon a iné zdraviu prospešné látky. Predmetom zberu sú semená a korene. Jarva má detoxikačné pôsobenie.

Čaj zo semien jarvy lekárskej

Potrebujeme: 1 ČL semien jarvy lekárskej, 2,5 dl vody

Postup: Semená jarvy zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a užívame. Užívame raz denne počas troch týždňov, potom spravíme týždeň prestávku a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj je vhodný ako afrodiziakum, pri impotencii a frigidite.

Prášok zo semien

Potrebujeme: 30 g semien jarvy lekárskej, mlynček

Postup: Semená jarvy pomelieme v mlynčeku a trikrát denne užijeme za špic noža až do minutia semien. Pomleté semeno je vhodné ako afrodiziakum, pri impotencii a frigidite. Ak nám ešte nejaké semienka zostali, pomelieme ich a užívame trikrát denne za špic noža.

Čaj z koreňa

Potrebujeme: 1 ČL čerstvého alebo sušeného koreňa jarvy lekárskej, 3 dl vody

Postup: Koreň povaríme vo vode 5 minút, 10 minút lúhujeme precedíme a raz denne užijeme. Užívame tri týždne, týždeň prestávka, a takto môžeme viackrát zopakovať.

Prášok z koreňa

Potrebujeme: 30 g sušeného koreňa jarvy lekárskej, mlynček

Postup: Koreň pomelieme v mlynčeku a trikrát denne užijeme za špic noža.

Čaj a prášok sú vhodné pri liečení kožných ekzémov, pri problémoch s kožou, ako sú vyrážky, pri bolestiach hlavy, závratoch, únave, pri poruchách s menštruáciou, pri obezite a pri metabolických poruchách.

Odvar z koreňa

Potrebujeme: 30 g čerstvého alebo sušeného koreňa jarvy lekárskej, 1 l vody

Postup: Koreň povaríme vo vode na miernom plameni 30 minút. Ďalších 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Ten je vhodný pri liečení kožných ekzémov, pri problémoch s kožou, ako sú vyrážky, pri bolestiach hlavy, závratoch a pri únave.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián