Zimný prechod Bezovec – Piešťany s opekačkou na „gonáčoch“

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Piešťany / Región
  • 30. januára 2022, 10:41

Počasie ako za odmenu a atmosféra ako za starých dobrých spredpandemických čias. Taký bol, aj keď v individuálnom poňatí, prebiehajúci 36. prechod z Bezovca do Piešťan. V sobotu 15. januára sa po skupinkách, tak ako zákon káže, vydali milovníci prírody na zimný pochod po stráňach, lúkach a lesoch Považského Inovca. Vyberali si medzi tromi trasami s rozdielnym počtom kilometrov.

Turisti sa kochali prírodou a dosýta vyrozprávali. (Autor: TJ Bezovec)

Menej zdatní si trúfli prejsť 12-kilometrovú túru cez Gonove lazy na Hubinu, o niečo vytrvalejší sa pobrali k Výtokom (20 km) a vytrvalci si mohli namieriť cez Jelenie jamy a Havran až do kúpeľov (30 km). Partia, zvaná Bublina, si cestu sofistikovane prispôsobila tak, aby sa veľa nenachodila, ale zážitkov načerpala do vôle. „Bublinky“ si to do hôr namierili od modrovskej horárne okolo Zlej farmy, cez Gonove lazy až k výtockému rázcestiu, kde ich už čakalo v bufete U Miača chutné občerstvenie.

Už na zastávke pri horárni ich predstihli piešťanskí turisti – chlapi, ktorí všetkým horám oddaným priateľom pripravili na Gonových lazoch ohnisko. Tam bola aj prezentácia. „Dnes sme uvideli niečo, čo sme doteraz ešte nikdy predtým v týchto lesoch nezažili. Cestou na Gonove lazy sme v diaľke pomedzi stromy zazreli aj natočili množstvo divej zveri, ktorá sa behom presúvala po lese. Boli tam zdatné kusy, ale i mláďatá. Videli sme tri stáda vysokej, diviakov či muflónov. Bol to jednoducho – zážitok,“ uviedol Ladislav Bábik, šéf piešťanských turistov z TJ Bezovec.

Ako sme už uviedli, na Gonových lazoch bola pripravená opekačka, ale rozdávali sa tu aj diplomy za účasť na tomto podujatí. Všetko sa síce nieslo v duchu pandemických opatrení, ale keďže ľudia prichádzali postupne a dym štípal jedna radosť, ani omikron nedostal v tej dymovej dezinfekčnej clone a tiež omamnej vôni šnapsu v štamperlíkoch šancu. Zdraví, v dobrej vôli, nálade a dosýta najedení aj vyrozprávaní sa turisti, ktorí v sobotu zavítali do hôr, vrátili nazad do svojich domovov. Načerpali energiu na ďalší náročný týždeň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava