Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 30. januára 2022, 15:57

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, quo vadis? Kam kráčame? Dominujúcim pocitom týchto dní, pri všetkých radostiach i smútku, je pocit neistoty. Množstvo úvah, ktoré nás v priebehu každého dňa obklopujú, má na ich konci otáznik.

Za iných okolností je vždy dobré, keď je naše konanie zastreté rúškom tajomstva, keď vstupujeme do riešenia úloh s nezodpovedanou otázkou, keď kráčame od jedného nečakaného objavu k ďalšiemu. Tento stav je znesiteľný, pokiaľ ho vieme sami ovplyvniť. Ak nás však obklopuje nadvláda síl a okolností, ktoré nemôžeme riadiť a kontrolovať, potom sa takýto stav stáva nepríjemným. A ak je to úkaz dlhodobý, potom sa stáva ťaživým, dráždivým, neznesiteľným.

Každý deň prináša neradostné správy o nových opatreniach v stále nerovnom súboji s pandémiou, správy vzbudzujúce obavy z vývoja situácie hroziacej otvoreným vojnovým konfliktom, zvesti o prírodných katastrofách a dopravných nešťastiach. Protiváhou tejto nezvyklej záťaže môže byť len naša vzájomná ohľaduplnosť a rešpekt. Priatelia, prajem vám týždeň plný vzájomnej úcty a porozumenia.

Džezové dianie žije. Jednotliví aktéri si vymieňajú správy o chystaných koncertoch, projektoch, pripravujú sa koncerty, turné, džemsejšny. Dokonca sú kapely pripravené nahrávať. Je obdivuhodné, že sa hudobníci a ani promotéri nevzdávajú. Ešte nevieme, aká bude podpora podujatí, čo možno očakávať od inštitúcií, aké budú podmienky opatrení o účasti publika na koncertoch, čo očakávať od sponzorov. Komunikácia medzi zainteresovanými dáva nádej, že to všetko uzrie svetlo sveta, že sa uskutočnia chystané podujatia.

Poslaním našej relácie Podoby džezu na Rádiu Piešťany je nielen šírenie najlepšieho domáceho a zahraničného džezu, ale aj informácie o pripravovaných udalostiach, nových albumoch, koncertoch, anketách a turné. Už v budúcej relácii predstavíme album Hanky Gregušovej, jej životný sprievodca bubeník Taru Alexander nahral odkaz generácie svojho otca na albume

Echoes Masters. Ondřej Štveráček už ohlasuje česko-slovenské turné so svojím kvartetom v polovici marca. Hudobný fond vypísal výzvu na podporu vydania džezového albumu. Podávanie žiadostí sa končí 28. februára 2022. Americká džezová speváčka Vivian Lee vydala nový album a aj celá jej doterajšia tvorba si zaslúži pozornosť.

Na Rádiu Piešťany vám prinášame podrobné spravodajstvo a najnovšie novinky vždy v nedeľu o 20. hodine v relácii Podoby džezu. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel