Okres Piešťany: Na nedeľu meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred vetrom

Meteorológovia vydali na nedeľu 30. januára druhý stupeň výstrahy pred vetrom pre celé západné Slovensko, okres Piešťany nevynímajúc. V rámci vlastnej bezpečnosti sa teda zajtra radšej vyhnite miestam, ako je napríklad mestský park, kde sa pod vplyvom silného vetra môže stať nešťastie.

printscreen SHMÚ

Od druhej hodiny ráno až do deviatej ráno bude platiť prvý stupeň výstrahy. Znamená to, že už v tomto čase sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť aspoň 12 m/s (45 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h).

Od deviatej ráno do desiatej večer platí pre piešťanský okres druhý stupeň výstrahy. V tomto čase sa teda miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť aspoň 16 m/s (60 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 23 – 28 m/s (85 – 100 km/h). Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Počas celého dňa platí i prvý stupeň výstrahy na horách. V okrese Piešťany sa na hrebeňoch hôr miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 20 – 24 m/s (70 – 85 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda