Mesto ako oáza pokoja

Mnoho ľudí, keď sa ich človek spýta, čo si želajú k sviatku, narodeninám či od „Ježiška“, odpovie – „svätý pokoj“. Zdá sa to byť univerzálne klišé zaneprázdnených, nielen pracujúcich, ale najmä psychicky i fyzicky vyčerpaných ľudí. Avšak je to celkom legitímna požiadavka, vlastne prianie. Človek, od ktorého niekto neustále niečo potrebuje, napríklad sa takému človeku hovorí mama, si občas naozaj zaslúži chvíľu povestného svätého pokoja.

(Autor: am)

Spomínaný pokoj je, samozrejme, oveľa príjemnejšie nachádzať napríklad pri mori, ale je tiež niečím, čo by si Piešťany mohli dať ako charakteristickú črtu do propagačných materiálov. Mnohí kúpeľní hostia o tichu a pokoji, ktoré tu zažívajú, hovoria ako o dôvode, pre ktorý sa do Piešťan opakovane vracajú. A naozaj tu je.

Je až neuveriteľné, ako veľmi je povzbudzujúce ísť sa prejsť po parku ráno, keď sú ľudia v práci, školáci v laviciach, škôlkari v detských kuchynkách či medzi stavebnicami. Ak náhodou nefúka či neprší, počuť len štebot vtákov bez ohľadu na to, že je január.

Ale prechádzka naozaj musí viesť parkom, ideálne čo najďalej od centra. Pretože čím bližšie k pešej zóne, tým väčšia pravdepodobnosť, že tam bude ráno vrčať zásobovacie auto, prípadne vás rovno odsunie na kraj chodníka dodávka idúca cez park smerom k fontáne. Mimochodom – vodiči niektorých zásobovacích vozidiel by si mohli opätovne prečítať nariadenie, ktoré im povoľuje vjazd na pešiu zónu len do 10. hodiny dopoludnia. Ale to už je iný príbeh.

Ak chce mať človek zaručený pokoj bez automobilov, stačí prejsť na opačnú stranu Váhu. Kúpeľný ostrov je skutočná oáza pokoja v ktoromkoľvek ročnom období. Len ticho, vtáky, myšlienky. A zvlášť teraz, keď je mimosezónne obdobie.

Ale ak patríte medzi tých, ktorí si radšej vybehnú sami či s partiou na turistiku, nalistujte si 16. stranu v Piešťanskom týždni a možno sa inšpirujete. V prípade, že chcete svoj čas stráviť s najbližšími na korčuliach, zaujať vás môže strana 13. Vodná nádrž Striebornica je opäť zamrznutá a na hokejovom štadióne v Piešťanoch sa dá korčuľovať aj počas pracovného týždňa.

No a pre tých, ktorí sa nemôžu alebo nechcú vydať do zimy, je tu ešte jeden tip, ako si zlepšiť náladu. V pondelok 24. januára bol Deň komplimentov. Kedy ste naposledy dali kompliment niekomu blízkemu? Skúste nejaký „vystrúhať“ a možno tým spríjemníte deň hneď dvom ľuďom. Sebe i adresátovi.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín