Bylinkárka radí: Borievka obyčajná podporuje chuť

  • Bylinkárka radí
  • 25. januára 2022, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví borievku obyčajnú.

Stacked from 55 images (Autor: en.wikipedia.org - Ivar Leidus)

Drevina je hojne pichľavá. Ihlice majú biely pásik a sú v trojpočetných praslenoch. Borievka obyčajná (Juniperus communis) kvitne v apríli až júni. Bobule modro-čiernej farby sú oinovatené a dozrievajú v treťom roku. Obsahujú hlavné účinné látky, éterický olej, juniperin, cukry, silice, flavonoidy. Zbierajú sa, až keď sú zrelé. Používam ich na podporu chuti do jedál, na dobré zažívanie, pri vodnatieľke, pri nervozite, pri bolestiach, na osvieženie, pri piesku a kameňoch v obličkách, pri chorobách pečene a pri reumatických bolestiach. Plody používam ako vydymovadlo na dezinfekciu bytu i ako koreninu, najmä do gulášov.

Čaj z borievky

Potrebujeme: 5 g dozretých a roztlačených plodov borievky (môžu byť aj sušené), 2,5 dl vody

Postup: Plody vhodíme do šálky, zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme, vždy čerstvo urobené. Týždeň užívame, týždeň prestávka, a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj užívame pri vodnatieľke a piesku, kameňoch v obličkách.

Tinktúra

Potrebujeme: 50 g čerstvých plodov borievky (sušené treba podrviť), 7 dl pohár, 7 dl domácej pálenky, vodky alebo liehu

Postup: Plody vhodíme do pohára a zalejeme až po vrch alkoholom. Pohár dobre uzavrieme a odložíme na parapet okna. Lúhujeme mesiac, občas pretrasieme. Potom scedíme cez gázu do fľašiek. Užívame dvakrát denne 10 kvapiek. Tinktúra je vhodná pri reumatických bolestiach a pri nervozite, môžeme ju použiť aj ako mazadlo pri reumatických bolestiach.

Masť

Potrebujeme: 100 g čerstvých plodov borievky, 500 g bravčovej masti, 20 g včelieho vosku

Postup: Čerstvé plody a bravčovú masť privedieme do varu, potom stíšime ohník a pražíme za stáleho miešania asi 20 minút. Necháme 24 hodín odpočívať. Potom mierne prihrejeme, pridáme včelí vosk a miešame, až kým sa vosk neroztopí. Následne nalejeme do kelímkov alebo iných pohárikov. Masť použijeme pri reumatických bolestiach a opuchoch.

Olej

Potrebujeme: 100 g čerstvých plodov borievky, 7 dl slnečnicového oleja, 7 dl pohár

Postup: Plody vhodíme do pohára a až po vrch zalejeme olejom. Pohár uzavrieme a lúhujeme 14 dní na parapete okna. Občas pohár pretrasieme. Potom scedíme cez gázu do iného čistého pohára. Olej je vhodný pri reumatických bolestiach a opuchoch, môžeme ho pridať aj do kúpeľa alebo použiť ako mazadlo. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek